nakon požara u medulinu

'Da bi se naplatila šteta od Lučke uprave, mora se prvo utvrditi naša odgovornost'

0
Ivan Kirac, Dalibor Brnos i Dolores Brenko Škerjanc (Foto: Milivoj Mijošek)
Ivan Kirac, Dalibor Brnos i Dolores Brenko Škerjanc (Foto: Milivoj Mijošek)

Nakon što su prije petneastak dana u Medulinu izgorjela 24 broda, te je naknadno utvrđeno da je požar zapravo podmetnut, danas su ispred uništenih olupina pokraj medulinskog Malina održali konferenciju za medije ravnatelj županijske Lučke uprave Pule Dalibor Brnos, lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc i medulinski načelnik Ivan Kirac.

"Nažalost se desio splet okolnosti u tih deset, petnaest minuta, požar se proširio na veliki broj brodica, tako da prema zadnjim informacijama imamo 22 plovila koja su u potpunosti izgorjela i potopila se, dva koja su teže oštećena i nisu potopljena, te šest plovila koja su lakše oštećena. Sada nam je cilj što prije osposobiti luku za normalno funkcioniranje. Nakon saniranja požara postavili smo upijajuće brane, tu su nam jako pomogle Lučka kapetanija i Istarska županija. Cilj je sanirati onečišćenje, molove, infrastrukturu, sidrene sustave i izvući plovila iz mora", kaže Brnos te se osvrće na pitanje pod čijom je ingerencijom zbrinjavanje plovila.

U tom slučaju, tvrdi on, pomorski zakon je vrlo jasan.

"Zbrinjavanje plovila je pod ingerencijom vlasnika, tako da je kapetanija izdala nalog vlasnicima da uklone svoje brodove iz luke. Međutim, u izvanrednim situacijama može se direktno dati nalog ovlaštenoj osobi, u ovom slučaju nama, Lučkoj upravi Pula, da ukloni plovila iz mora, što smo mi bez odgode i učinili. Angažirali smo lokalne ronioce, dizalicu i izvadili plovila. Bilo je i kiše, ali možemo reći da su sva plovila sada vani, osim jednog kojeg ćemo izvaditi danas. Što se tiće pontona, oni će već idući tjedan biti spremni za privez, nažalost bez infrastrukture. Neki su pitali i za troškove. Sve što smo do sada radili za osposobljavanje luke za javni promet plaća Lučka uprava, nešto sama, nešto s Istarskom županijom, ali i s Općinom Medulin", napominje Brnos i spominje vrlo zastupljeno pitanje u javnosti - ima li Lučka uprava kakve police osiguranja za nastalu štetu.

"Imamo police osiguranja koje su standardne na razini Istarske županije. Međutim, da bi netko naplatio štetu od nas, prvo se mora utvrditi naša odgovornost. Suosjećam sa svima koji su pretrpili štetu", kaže Brnos.

Potom je načelnik Kirac odgovarao na pitanje što sada s olupinama. Iako je prvotna ideja bila premjestiti ih privremeno na Monte Kope, zbog smetnji tamošnjem radarskom sustavu to neće biti moguće. Alternativa je, veli Kirac, premjestiti ih na neko zemljište lokalnih poduzetnika.

"Suosjećamo s vlasnicima plovila, neki su cijeli život radili za njih, a drugima su plovila bila egzistencija", napominje Kirac, dok se lučka kapetanica osvrnula na onečišćenje mora.

"Uskoro će biti eko akcija, a čim bude i zadnje plovilo vani, uklonit ćemo brane jer više neće za njima biti potrebe", kaže Brenko Škerjanc. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa