odobrena dodatna sredstva za valkane

Za Radojčić je to skandalozno trošenje javnog novca. Ovo je odgovor vijećnika

0
Dušica Radojčić (Foto: Istarski.hr)
Dušica Radojčić (Foto: Istarski.hr)

Večerašnjem usvajanju odluka na Gradskom vijeću o dodjeli dodatnih 412.000 eura za dovršetak nogometnog igrališta na Valkanama i 300.000 za zamjenu umjetnog travnjaka na Gradskom stadionu 'Aldo Drosina' , o čemu smo pisali ovdje, prethodila je burna rasprava. S jedne strane bili su vijećnici platforme Možemo, a s druge vijećnici ostalih stranaka koje participiraju u gradskom parlamentu. 

 
Fokus je bio na cijeni igrališta od 1,6 milijuna eura, uključujući donirani travnjak vrijedan 250.000 eura, ali i stablima, odnosno drvnoj građi 'nepoznate vrijednosti'. 

Prvo je Dušica Radojčić kazala je da je "ovo o čemu danas odlučujemo skandalozno, neracionalno i neodgovorno korištenje javnog novca, a zatim i obmanjivanje javnosti".

Pritom je detaljno iznijela troškove izgradnje igrališta:" Početni ugovor stajao je 815.000 eura, 88.160 eura dodatno ugovoreni radovi, 172.200 eura montažni objekti, strojarske instalacije i oprema igrališta (podugovor 2) - to je također postojalo u građevinskom projektu i troškovnikom procijenjena vrijednost bila je 115.000 eura. Zaštitarske usluge koštale su 75.500 eura, 14.700 eura troškovi prekida radova, 18.200 stručni nadzor nad izvođenjem radova, 7.500 eura - pripremne aktivnosti 25.000 dodatna trava, 7.000 eura - smještaj (koga?), 330 eura prijevoz drvne mase, 1.000 eura koordinator zaštite na radu 4.000 eura ugradnja videonadzora, 124.000 eura pješačka staza. To je ukupno 1.353.000 eura, i to bez trave koja košta 250.000 eura. Dakle, zajedno s travom 1,6 milijuna eura. Kada ste na početku predstavljali projekt , trebao je koštati 600.000 eura. Iz medija smo u međuvremenu doznali da je igralište u Balama koštalo ukupno 700.000 eura", navela je, uz ostalo, Radojčić.

To je isprovociralo vijećnika SDP-a Igora Belasa koji je kazao da Radojčić iznosi netočne stavove.  

"Nitko nije sretan zbog dodatnih sredstava za igralište, ali niste rekli zašto je to plaćeno. Fama oko igrališta traje dulje od dvije godine. Bi li troškovi bili manji da se izgradilo na vrijeme, gdje smo čitali u svim novinama, gdje smo bili grad slučaj zbog običnog igrališta za djecu. Vi govorite da ste za igralište za djecu, ali ne na Valkanama. Svaki put kad je bio neki problem gradonačelnik i odgovorni ljudi su Vas uvjeravali da je sve u redu. Krenimo sa Šumarijom i stablima, sa zemljištem i državom, znači konstantno su se odgađali radovi radi nekih tehničkih, logističkih i pravnih stvari. I tu je prošlo dvije godine i u te dvije godine usluge su jako narasle. Drugo, velika stavka je zaštitarska služba. Da li se ovdje mi svi pravimo ludi ili nećemo pravim imenom i prezimenom kazati zašto je ta zaštitarska služba angažirana. Je li bilo sve lijepo i krasno ili su tamo određeni ljudi, neću upirati na nikoga, koji su uništavali, onemogućavali, prijetili radnicima koji su samo radili svoj posao? Tko ih je navodio i zbog čega, neka se zabave neke druge institucije, ali činjenica jest da se radi toga morala angažirati zaštitarska tvrtka koja nije jeftina, ali oni imaju licencu i trebaju naplatiti svoj rad. I tako euro po euro došli smo do vrijednosti terena koja je ispala kako je ispala. Ali vjerujte mi kolegice Radojčić, da ste došli na otvorenje terena, gdje su roditelji pitali zašto niste došli Vi i nitko iz platforme Možemo, jer oni nisu na Vas ljuti, bili su sigurni da ćete svi doći i posvjedočiti jednom lijepom sportskom terenu koji će sigurno godinama služiti  toj djeci", replicirao je Belas. Dodao je da investicija na 'Drosini' nije pitanje estetike, nego zdravlja, budući da su igrači ondje propadali u tlo i ozljeđivali se. 

Nadovezao se Noel Mirković (Možemo!) rekavši da nisu protiv terena na Valkanama, nego su željeli da se 'postojeći teren dovede u red'. 

"To što nema tribina, djeca će morati ići na Marsovo polje, jer tamo će ih biti. Jesam za sportsku infrastrukturu, ali nisam za bacanje para", rekao je Mirković. Vijećnik Kristijan Biteri (NlFZ) odvratio mu je da na Valkanama postoji 'rupa u šumi' gdje će biti tribina pa djeca neće morati na Marsovo polje'. Mirković se upitao koliko će tek koštati tribine te konstatirao da će tad investicija dosegnuti dva milijuna eura. 

"Istina boli, a najlakše je reći da je laž", nastavio je Sean Soldatić (HDZ). 

"Zna se točno da se ovo blokiralo da dođe do rasta troškova i političke lamentacije u ovom vijeću. I do toga je došlo", rekao je Soldatić. Vijećnik Drago Marić (SDP) spočitnuo je možemovcima na "licemjerju kad je riječ o brizi za javni novac" i na referendumu, na koji je, kaže, potrošeno 500.000 kuna. Na stranu možemovaca stao je Valter Boljunčić te kazao da je referendum legalno održan, a Radojčić je odvratila Mariću da se mora vratiti u školu demokracije.

Mario Peruško, direktor tvrtke Pula usluge i upravljanje, kazao je da su dodatna sredstva bila potrebna radi nastavka radova koji se, veli, nisu smjeli prekinuti jer bi ispustili donaciju. Travnjak bi, rekao je, otišao u Labin ili Rovinj s obzirom da se Pula bila treća prijavila.

"Bilo je pet inspekcija, izvidi MUP-a i sve je bilo po zakonu", kazao je Peruško te dodao da je drvna masa, koja po njegovim riječima nema veliku komercijalnu vrijednost, s Valkana prevezena na gradsku parcelu kod centra Max City.  

Pročelnica Samanta Barić objasnila je zbog čega je nabavljena 'dodatna trava' koja je, umjesto da je donirana, plaćena iz gradskog proračuna, što je također izazvalo raspravu o rasipanju novca. Kazala je da je dodatna trava radi sigurnosti postavljena iza linije gola i ogradnog zida, pa je površina pod travom povećana za 704 četvorna metra, sa 7072 na 7776 kvadrata.

Vijećnici su usvojili i odluke o davanju dozvola za rad na pomorskom dobru, digitalizaciji prostornih planova te o financiranju projekta Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje. (M. Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa