burno na sjednici pulskog parlamenta

'Biteri, još jednom ako ovako iskočiš, dajem ti opomenu!'

0
Gradsko vijeće Grada Pule (Snimio Milivoj Mijošek)
Gradsko vijeće Grada Pule (Snimio Milivoj Mijošek)

Jedna od prvih točaka današnje sjednice pulskog parlamenta bila je usvajanje izvješća o izvršenju programa građenja komunalne infrastrukture za 2023. godinu. Inače, uobičajena je stvar da gradonačelnik podnosi predstavničkom tijelu Grada takvo izvješće.

Nadležna pročelnica Samanta Barić oblazložila je tu točku dnevnog reda. Tijekom rasrave javila se Dušica Radojčić iz Možemo!. Podsjetimo, ta stranka, kao i IDS, djeluje u oporbi pulskog Gradskog vijeća.

 

"Program se odnosio uglavnom na pripremnu dokumentaciju. Gradilo se jako malo. Niti jedna nerazvrstana cesta nije izgrađena u 2023. godini.

Brojke će nam najbolje opisati razmjere vaše neučinkovitosti: originalni iznos Programa građenja bio je 6 milijuna eura, prvim rebalanskom smanjii ste ga na 4,9 milijuna, drugim rebalansom na 1,9 milijuna i ni to niste uspjeli realizirati. Nego samo 1,47 milijuna. Tako da kad kažete da se radi o 77% je izvršenje, onda budite precizniji i kažite u odnosu na drugi rebalans. U odnosu na originalni plan kojim ste zavarali javnost u početku realizacija je 24,5%.

Naše je stajalište da se je to posljedica kaosa u gradskoj upravi. Nakon vas to će gradsku upravu biti jako teško vratiti u normalno stanje. Preustroji, česte smjene, odlazak velikog broja ljudi, postavljanje neiskusnih ljudi na čelna mjesta - sve je to kumovalo ovako lošim rezultatima", kaže Radojčić te nastavlja.

"Većina projekata izgradnje nerazvrstanih cesta planiranih u 2024. godini nalazi se u programima izgradnje već 3. godinu za redom, otkad ste preuzeli vlast. To samo po sebi govori o neučinkovitosti. Isti se projekti tako vuku iz godine u godinu 4 godine zaredom, a vjerojatno i više godina. Neću sad više po ne znam koji put spominjati te pojedinačne projekte koji se tako ponavljaju", poručuje Radojčić.

"Reći ću samo da je isti iznos novca potrošen za izgradnju nogometnog igrališta na Valkanama s pješačkom stazom kao i za cjelokupnu izgradnju komunalne infrastrukture - 1,35 milijuna", zaključuje Radojčić.

Valter Boljunčić iz IDS-a slično je govorio kao i Radojčić.

"Ove brojke dovoljno govore o tome koliko se radilo. Neke se stvari ponavljaju već tri godine, to su priče za malu djecu. Kao grad nikako ne možemo biti zadovoljni brojkama. Nema vizije, samo se forsiraju stvari u zadnjoj godini mandata", kaže Boljunčić.

Na sve te opaske odgovorila je Barić u ime gradonačelnika, te između ostalog kazala da ne može ulaziti u stvari koje su bile prije 10. mjeseca 2023. godine, kada je postala pročelnica tog resora. Akt je na koncu prihvaćen s 10 glasova za i jedan 8 protiv.

U nastavku se usvajao godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Pule za 2023. godinu, koju je točku obrazložio nadležni pročelnik Aldo Rojnić, a prvi se za raspravu javio Boljunčić.

"Ostao je višak od nekakvih 8 milijuna eura, povećali su se porezi ljudima i tvrtkama, koji je novac, eto, očito ostao neiskorišten. Dojam je da je gradska uprava jako neorganizirana. Zabrinjava da se ista situacija ponavlja godinama – veliki planovi, a malo ostvarenja. Trebalo bi sjesti, imati viziju grada, i vidjeti koji su to projekti koji su mogući. Pitanje je što će biti od svega toga", kaže Boljunčić. Nakon njega se javila Ana Fonović iz Možemo! s manje-više istom konstatacijom da Grad očito ne zna potrošiti višak novca koji je proizašao iz podizanja nameta.

Naime, oporba se općenito pita zašto su određeni nameti rasli ako ne troši novac na projekte i rast standarda građana.

"U odnosu na 2022., ukupni prihodi bili su veći za gotovo 8 milijuna eura, što je u kunama gotovo 60 milijuna više. Pitanje je koliko je kvaliteta života u gradu poboljšana zahvaljujući povećanim prihodima i koliko su poboljšane usluge za građane. Je li grad u 2023. proveo relevantne ankete zadovoljstva građana? Iako su prihodi povećani, ne možemo ne osvrnuti se na probleme u funkcioniranju javne uprave, a i dalje javnosti ostaje nejasno koji je strateški smjer u kojem grad treba ići i koje su nam mjere potrebne kako bismo kvalitetu života u gradu značajno podignuli", tvrdi Fonović.

Javila se i IDS-ova Elena Puh Belci kazujući da se radi o još jednom lošem godišnjem planiranju i upravljanju.

"Danas na Gradskom vijeću nismo usvojili izvještaj o izvršenju Proračuna za 2023. godinu. Zašto? Kad je rezultat poslovanja na kraju godine u plusu to znači samo dvije stvari - loše planiranje i loše upravljanje resursima i potrebama jer je Proračun akt koji mora biti usklađen na prihodovnoj i rashodovnoj strani. Gotovo 10 milijuna eura viška u 2023. godinu podrazumijeva 10 milijuna eura neisporučenih, a planiranih usluga, radova, manifestacija, sufinanciranja, pomoći, programa i projekata. Čak i nakon dva rebalansa i novog ustrojstva kojeg je gradonačelnik promovirao kao neviđenu renesansu, poslovi se nisu odradili. U nastavku brojke - plan izgradnje za 2023. usvojen krajem 2022. godine i realizacija izgradnje u 2023. godini. Plan je bio 5.983.477 milijuna eura. Izvršenje je 1.472.777 milijuna eura. Realizacija iznosi 24 posto. Zar se najveći istarski grad može zadovoljiti sa tako lošom realizacijom", upitala je Puh Belci.

"Da li je uzrok toga neučinkovitost gradske uprave na koju je upozoravala 'desna ruka gradonačelnika' (Anja Ademi, op.n.) prije svog odlaska? Stvari nisu dobre koliko god neki šutjeli o tome ili pokušavali prikazati projekte bivše vlasti i projekte države kao svoje projekte. Brojke ne lažu", zaključuje Puh Belci.

Potom su se donosile izmjene i dopune programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture za 2024. godinu, što je ponovno obrazlagala pročelnica Barić. Raspravljalo se i o izmjenama i dopunama programa javnih potreba u domeni društvenih djelatnosti, ali i kulturi.

Za raspravu se javio Davor Vuković iz Možemo! koji je želio obrazložiti svoj amandman, kojim se tražilo povećanje od 30.000 eura za novi kombi Društvu distrofičara Istre. Jer, trenutno vozilo iz 2009. godine koje je nabavljeno kroz humanitarne akcije je dotrajalo, kaže Vuković, te su učestali kvarovi na njemu u više navrata ugrozili sigurnost i živote osoba s invaliditetom kojima je služilo. Samo u prethodnoj godini na popravke je utrošeno oko 7.000 eura.

"Međutim, iako je sastavljan uz konzultacije sa stručnim zaposlenicima iz Grada, prijedlog amandmana je naišao na negativno mišljenje gradonačelnika i odbora za financije. Odbor kaže da novaca u navedenim izvorima nema (odnosno neće biti) jer je planirano povećanje troškova nabave električne energije, čiščenja i drugo, te printanje i podjela rješenja o komunalnoj naknadi. Gradonačelnik je dao negativno mišljenje jer amandman nije formalno ispravan budući je predlagatelj predložio povećanje proračunskih rashoda iznad iznosa predloženih Izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u društvenim djelatnostima, a da amandmanom nije istodobno predloženo smanjenje, drugih proračunskih rashoda. Zaboravio je pritom da je i sam u prošlosti podnio amandman bez naznačivanja rashoda s kojim je povećao subvencije privatnim vrtićima. Svakako opravdano, no smatramo da se isto može primjeniti i u ovoj situaciji. Također smo imali slučajeve kada je gradonačelnik aktom dodijelio izravna sredstva za prihvatilište i prenoćište za beskućnike - to su udruge koje obavljaju djelatnosti od posebnog značaja za Grad, a smatramo da se u tu kategoriju može svrtstati i DDI. Smatramo da je uz nešto malo volje svakako moguće pomoći našim sugrađanima budući da im je to prijeko potrebno", kaže Vuković.

Replicirao mu je HDZ-ov Sean Soldatić koji kaže da su vijećnici dovedeni u situaciju da ipadne da su protiv Društva distrofičara Istre, te da je istina samo jedna – da "Možemovci nisu u stanju pravno napisati amandman".

"Ovo je čista demagogija, ma tko nije za pomoć distrofičarima", ustvdio je Soldatić.

Rasprava se, kao i obično, nastavila u obliku prepucavanja između glavnih aktera neformalne vladajuće koalicije (NLFZ, SDP, HDZ) i oporbe (IDS, Možemo!).

Situacija je eskalirala kada je Kristijan Biteri, vijećnik gradonačelnika Filipa Zoričića, počeo vikati prema predsjednici vijeća Mariji Marković Nikolovski, prozivajući ju zbog upadanja u riječ njegovom kolegi vijećniku Dušanku Babiću koji je skrenuo s teme. "Zašto ga prekidate?! Već pola sata slušamo gluposti", zagrmio je Biteri.

"Biteri, još jednom ako ovako iskočiš, dajem ti opomenu", kratko ga je ukorila Marković Nikolovski. Ipak, Biteri tu nije stao, te ni u nastavku nije mogao suspregnuti svoj bijes prema vijećnicima Možemo!.

Zapravo se Društvo distrofičara Istre sada može samo nadati da će nakon beskrajne rasprave političara, koja je očito nezaobilazna i u ovom slučaju, ipak dobiti pomoć za prijeko potrebno vozilo. Ipak, na koncu je reagirao i gradonačelnik Filip Zoričić.

"Na vaše sam se emocije raspao, kolegica Radojčić. Iznosite stvari vrlo neodgovorno i na neisinit način, političke poene skupljate na osobama s invaliditetom. Goran Bogdan s ovom nagradom za glumu je mala beba za vas. No, siguran sam da ćete to popraviti i dio saborske plaće dati za vozilo. Što se tiče toga tko je Puležan, a tko nije, kolega Mirkoviću (Noel Mirković iz Možemo, op.n.) i Boljunčiću, ja sam Puležan, stvarno se osjećam tako", zaključio je gradonačelnik Zoričić nadovezujući se na njihove opaske da su Puležani, a sve vezano za temu oko rekonstrukcije pulske rive. (Izvještava Marcello ROSANDA)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa