aktualni sat grada pule:

'Ako rivu sada napravimo ovako, ona se neće mijenjati 2.000 godina'

0

Na današnjem aktualnom satu Vijeća Grada Pule najzanimljivija je bila razmjena između šefa pulskog IDS-a Valtera Boljunčića i gradonačelnika Filipa Zoričića.

Boljunčić je načeo dvije teme. Prva je sanacija rive, za koju je odabran model po kojem ona ostaje u sadašnjim gabaritima. 

"ACI i Grad su se složili da se 700 metara rive od Uljanika od Carinskog gata sanira za 14,5 milijuna eura, premda imamo i drugi projekt koji predviđa širenje rive za 13,8 metara, a koji je samo milijun eura skuplji. Zašto je gradonačelnik pristao da se riva zacementira na jako dug period, a imamo priliku dobiti rivu širu 13,8 metara za milijun eura više", rekao je Boljunčić, zapitavši je li vizija povratka Pule moru ograničena interesima koncesionara, odnosno ACI-ja.

 

Drugo pitanje koje je postavio vezano je za nogometni i teniski teren na Valkanama, na kojima bi trebao biti izgrađen hotel. 

"Vidjeli smo u slučaju igrališta odmah pored da se Grad Pula uknjižio na njega temeljem Zakona o sportu. S obzirom da se 20 metara dalje nalaze teniska igrališta i jedno nogometno u vlasništvu Max Cityja, pitanje je zašto Grad Pula ne pokrene postupak knjiženja i na njih. To nema veze s gradnjom hotela. Ako investitor to želi, neka plati Gradu Puli, a ovako dobiva jedan lijepi komad obale", rekao je Boljunčić.

Za rivu Zoričić je odgovorio da je odabrana ova varijanta zato što je kraće i jeftinije.  

"Dok se ACI izmjesti to bi trajalo jako dugo, a oni su postavili i pitanje što će biti s njihovom koncesijom nakon 2030. godine. Nema tu tuđih interesa, ovakav projekt iziskuje najmanje dokumentacije i najbrže će biti gotov", rekao je Zoričić i podsjetio da je još prije 12 godina IDS na jumbo plakatima reklamirao projekt nove rive, a nikad ništa nije napravio.

Što se tiče igrališta na Valkanama, Zoričić je rekao da razmišljaju o uknjižbi.

"Ne znam zašto to vi niste napravili. Kako to da ste odjednom otvorili oči. Vi znate da smo mi naslijedili vaše prostorne planove. To je odgovor na vaša oba pitanja", rekao je gradonačelnik.

Boljunčić je na to rekao da je oči bolje otvoriti "ikad nego nikad".

"Reći da je milijun na 14,5 milijuna jako bitna razlika je vrijeđanje zdravog razuma. Mi govorimo o rivi koja je vizija Pule, a 2011. kada se to radilo nismo bili dio Europske unije. Mislim da je iz ovoga veoma jasno da se išlo na ruku ACI-ju. Ako rivu sada napravimo ovako, ona se neće mijenjati dvije tisuće godina. Vama bi na prvom mjestu trebala biti Pula, a tek onda ACI", rekao je Boljunčić.

Direktor Pula prometa Tomislav Josipović pojasnio je da od 1. lipnja kreće predkorak u pokretanju davno najavljenog Park & Ride sustava.

"Plan konačnog uvođenja je kroz ITU mehanizam, a ove godine predkorak. Pripremili smo mjesečne karte za parkiralište Gregovica po cijeni od 10,60 eura, u sklopu koje je i korištenje autobusa za vozača. Dodatne karte za autobus za još 4 osobe u vozilu koštale bi 5 eura", rekao je Josipović.

Dodao je i da će ovo ljeto ponovo voziti noćne linije te da se uvode i dvije nove, jedna prema Velom Vrhu i Štinjanu i druga prema Monte Magnu, Valdebeku i Šikićima.

"Što se tiče vozača, tu je situacija dobra, za razliku od nekih drugih gradova", rekao je Josipović. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa