muzej održivih predmeta

U četvrtak u Ližnjan nosite svoje stare stvari, možda pronađete nešto

0
Autorice Irena Boćkai i Ana Katulić (foto: Istog Duško Žorž)
Autorice Irena Boćkai i Ana Katulić (foto: Istog Duško Žorž)

U četvrtak počinje festival Treća koza u Ližnjanu, a prvi dan na rasporedu je otvaranje prvog hrvatskog održivog muzeja - Muzeja održivih predmeta.

Bit će to privremeni muzej koji će svoju bazu imati u Društvenom domu Ližnjan od 10 do 15 sati, kada je na rasporedu prikupljanje predmeta, i potom u 19.30 sati kada će se održati izložba i performans. 

Riječ je o projektu u kojem se kroz zero waste koncept i interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program povezuju kultura i umjetnost s područjima ekološkog, društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama. Kroz edukaciju o održivom razvoju konceptom Muzeja potiče se na ponovnu uporabu predmeta u svrhu smanjenja otpada.

 

"Potražite naš privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta i donesite nam jedan predmet koji odbacujete i ispričajte nam priču o predmetu. Važno: jedna osoba donosi jedan predmet! Večernji program čini izložba prikupljenih predmeta, uz prigodni izvedbeni program u sklopu kojeg tražimo nove vlasnike za odbačene predmete. Muzej odbačenih predmeta kroz neobične eksponate nudi novo razumijevanje svakodnevnih stvari, a u Ližnjanu se provodi u suradnji s Pula Herculanea d.o.o., poduzećem za komunalne usluge i održavanje čistoće koji sljedeći festivalski dan pripremaju prezentacija funkcioniranja reciklažnih dvorišta te sigurnog zbrinjavanja otpada. Na info pointu ispred Društvenog doma Ližnjan mještani i mještanke Ližnjana i okolice moći će se informirati o svemu šte ih zanima na ovu bitnu temu", ističu organizatori.

Muzej je na svoje putovanje krenuo 2019. godine, a dosad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli, Rijeci, Delnicama, Splitu, Biogradu, Zadru i Omišlju. Kroz postav Muzeja dosad je prošlo preko stotinjak predmeta, od kojih je većina uspješno pronašla nove vlasnike.

"Donesite nam jedan predmet koji je za vas izgubio vrijednost, koji više ne koristite, ispričajte nam njegovu priču. Mi ćemo ga izložiti u sklopu izložbe odbačenih predmeta, te mu pokušati naći novu vrijednost i novi dom", poručuju autorice.

Riječ je o cjelodnevnom konceptu, pa će tako autorice u Društveni dom Ližnjan useliti od 10 do 15 sati gdje će prikupljati odbačene predmete. U 19.30 sati otvorit će izložbu prikupljenih odbačenih predmeta te održati performans i udomljavanje. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa