projekt reel

Istra se okreće jednoj potpuno novoj 'vrsti' turista

0
Partneri iz Barija
Partneri iz Barija

Može li Istra postati atraktivna destinacija za takozvane "filmske turiste"? U IKA-i, Istarskoj kulturnoj agenciji, smatraju da može.

Oni su započeli aktivnosti u sklopu projekta "REEL - Kinematografsko putovanje kroz Italiju i Hrvatsku". Projekt se bavi održivim turizmom koji kao alat promocije destinacije koristi sedmu umjetnost, film.

"Turizam potaknut filmom jedan je od najbrže rastućih sektora turističke industrije i smatra se novim načinom reklamiranja destinacije", ističu iz IKA-e i dodaju da je ovo projekt koji podupire razvoj nove turističke ponude.

 

Projekt REEL je započeo tijekom dvodnevnog sastanka kojeg je organizirao vodeći partner - Apulia Film Commission Foundation - održanog u Kući filma (Apulia Film House) u Bariju. 

Projekt je financiran iz programa Interreg Italija-Hrvatska, s ukupnim proračunom od dva milijuna eura, a trajat će do 31. kolovoza 2026.

Tijekom 30 mjeseci partnerstvo REEL-a, sastavljeno od tri talijanska i tri hrvatska partnera iz šest različitih regija te dva pridružena partnera surađivat će na postizanju ciljeva projekta. Osim Apulia Film Commission Foundation, kao vodećeg, u partnerstvo projekta su uključeni IKA, Art-kino, Javna ustanova Kinematografi Dubrovnik, Grad Venecija i Općina Rimini. Pridruženi partneri su Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pazin.

REEL se bavi zajedničkim izazovom diversifikacije i delokalizacije turističkih tokova u Hrvatskoj i Italiji ulaganjem u alternativne rute, poput filmskih destinacija. Projekt nudi održivi turizam testiranjem inovativnih modela za bolju promociju kulturnih i prirodnih dobara teritorija, čime se maksimiziraju sinergije između audiovizualnog i turističkog sektora, ističu iz IKA-e.

REEL će provesti sveobuhvatan program prekograničnih inicijativa u audiovizualnom i turističkom području, kao što su stvaranje filmskih tura i aplikacija, zajednička produkcija kratkih filmova snimljenih na projektnom području od strane mladih redatelja, kreativne pilot akcije, prekogranične obuke za mlade te implementacija zajedničke metodologije za povećanje turizma kroz audiovizualnu industriju.

Na početnom sastanku Apulia Film Commission Foundation predstavila je zajedničke smjernice za razvoj pilot mobilnih aplikacija i itinerara filmskih tura, postavljajući temelje za inovativno kinematografsko i turističko iskustvo. Svaki partner na sastanku je predstavio svoju ideju za kreativne pilot akcije usmjerene na korištenje filma kao kulturnog nasljeđa i promotivnog alata u sudjelujućim regijama, fokusirajući se na generiranje pozitivnog ekonomskog učinka.

Ove akcije kreću se od pilot muzealizacije ikoničnih scenskih artefakata filmova snimljenih u Puglii i Dubrovniku do niza inicijativa koje demonstriraju ulogu filma u promociji održivog grada u Veneciji i Riminiju. Dodatno, kreativne pilot akcije uključuju uspostavljanje Filmske sobe u Centru za kulturne i kreativne industrije u Pazinu te unapređenje web stranice Kvarner Film Commissiona.

Sliedeća aktivnosti u sklopu projekta je međunarodna konferencija o filmskom turizmu koja će se početkom 2025. održati u Istarskoj županiji u organizaciji IKA-e i Istarskog filmskog ureda. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa