fešta od raki na kamenjaku

Premanturske rake hvalio i Hemingway. I nije jedini (foto)

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Sto kila sipa, 60 kila raki, 50 kila kapule, 7 litara maslinovog ulja i pet litara vina recept je za brudet koji se u subotu u uvali Polje na Kamenjaku krčkao u megapadeli na tradicionalnoj Fešti od raki te posluživao uz palentu. Dan je bio savršen, sunčan i ipak ne prevruć, a činjenica da je rampa na ulazu na Kamenjak bila otvorena od 13.30 sati privukla je brojne građane u uvalu Polje na besplatnu porciju mora na tanjuru. Dovoljno je bilo kupiti piće (dva deca vina = dva eura) uz koje se dobivao bon za besplatnu porciju. A ona je bila ne samo ukusna, već i obilna. Da bi jelo lakše leglo, ili ipak ne, kako kome, bili su tu 'Jakov Live' i klapa Kambi, čija je pjesma odzvanjala i na drugoj strani Kamenjaka do kasnih večernjih sati.  

 

Brzina kojom je megapadela planula bila je obrnuto proporcionalna količini vremena utrošenog u njenu pripremu, ali i ono što se moralo odraditi prije pripreme. Red za obrok protezao se sve do borove šumice, katkad se činilo da se ne miče ni za centimetar, a oni koji su zakasnili pola sata i računali na obrok, drugi put će morati doći ranije.

Raki ili rakovice su se, doznajemo, pripremali na stari ribarski način. Prije toga posjetitelji su mogli vidjeti kako se pripremaju 'raki na fraški' (na vatri), uz priču ribara koja ih je provela kroz bogatu povijest premanturskih raka i račica.

Premantura je nadaleko poznata po ovoj ukusnoj deliciji. Minulih stoljeća premanturski ribari su na jedra i vesla prevozili rakove do Trga San Marco u Veneciji gdje je njihov dolazak bio oglašavan zvonima. Ondje je ovu deliciju hvalio i sam Ernest Hemingway. Nekada su obitelji punile kućne budžete lovom na rakovice, a priča se čak da su i kokoši hranili njima dok nisu shvatili da jaja smrde po ribi. 

A Fešta od raki traje od, doznajemo, 1967. godine, i to u istoj ovoj uvali. Istina, bilo je godina kad rakovica nije bilo dovoljno, pa su mediji tako zabilježili da je 2015., 2016. i 2017. održana fešta na kojoj se kuhala buzara od pedoća jer 'raki ni bilo'...

Feštom od raki, koju su organizirali JU Kamenjak, Općina Medulin, Turistička zajednica Medulin i Mjesni odbor Premantura, otvorena je bogata sezona fešti u općini Medulin. (M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa