Zagrmjelo Krasna zemljo

Puhači iz svih krajeva Istre zajedno svirali u Roču (foto)

0
Fotogalerija: Milivoj Mijošek
Fotogalerija: Milivoj Mijošek

Roč se danas nakratko pretvorio u glazbenu prijestolnicu Istre zahvaljujući Susretu puhačkih orkestara Istre, tradicionalnoj godišnjoj smotri koja je u toj kolijevci glagoljaštva okupila puhačke orkestre iz raznih dijelova Istre, uključujući hrvatski, slovenski i talijanski dio poluotoka.

Susret puhačkih orkestara Istre je značajan kulturni događaj koji promovira glazbenu tradiciju i zajedništvo među sudionicima iz različitih krajeva, te privlači brojne posjetitelje i ljubitelje glazbe.

 

Ove godine radilo se o 49. izdanju susreta na kojem su, uz domaćine iz Roča, nastupili puhački orkestri iz Babića, Breg Doline, Buja, Buzeta, Spinčića, Labina, Lovrana, Marezige, Santa Barbare, Pazina, Pirana, Pule, Rovinja, Svetog Lovreča, Vižinade i Vodnjana. Susret je započeo tradicionalnim mimohodom orkestara kroz grad, a posebno svečan bio je čin podizanje zastave Susreta tijekom kojeg su svi puhački orkestri spojeni u jedan veliki orkestar od 700 glazbenika, zagrmjeli i zajedno odsvirali istarsku himnu Krasna zemljo, Odu radosti te skladbu Z armoniku v Roč u slavu domaćina.

Organizator ovogodišnjeg susreta bio je ŽKUD "Renato Pernić" iz Roča, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije i Grada Buzeta, a događaj je tradicionalno okončan predajom zastave sljedećem domaćinu, a 2025. godine to će biti Puhački orkestar Naša sloga iz Babića kod Umaga. (M.P.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa