Oduševljen svirkom načelnik Gračišća Đildu Aničiću iz Marfani darovao harmoniku

0
Đildo Ančić iz Marfani: Najstariji u selu s 13 stanovnika
Đildo Ančić iz Marfani: Najstariji u selu s 13 stanovnika

Osamdesetgodišnji Đildo Aničić najstariji je stanovnik sela Marfani u kojem živi tek 13 stanovnika. Mnogi su samci, a među njima i Đildo koji je uz to i teški invalid. Njemu se još kao sedmogodišnjem dječaku, vjerojatno nakon neizliječene žutice, lijeva noga stanjila i potpuno osušila. Tako je već u djetinjstvu naučio živjeti sa svojih hendikepom, a i kasnije dok je kao mlad radio na imanju s roditeljima. Živjeli su od poljoprivrede.

Nikad se nije ženio iako je, kaže, bilo prilika. Tada je živio s roditeljima, a nakon što su umrli, već je bio naviknut na neki svoj način života i jednostavno nije više bio voljan za neke promjene. Prima mirovinu od tisuću kuna koja je za njegove potrebe, kaže, sasvim dovoljna. Naime, u Gračišću živi njegova nećakinja koja ga skoro svakodnevno posjećuje i pomaže mu oko kućanskih poslova te kada zatreba, vozi kod liječnika. Također mu donosi potrebne namirnice tako da mu ničeg ne fali, dodaje Đildo.

Unatoč poznim godinama Đildo još uvijek sam kuha i posprema po kući. Ima i dvije sestre koje žive u Rimu. Rijetko dolaze, ali se redovito čuju telefonom. Triput tjedno Đilda obilaze i patronažne sestre, pogotovo nakon što mu je prije tri godine na osušenu nogu palo teško željezo, a rane nikako da zarastu.

No, sve te tegobe kao da uopće ne brinu našeg veselog sugovornika koji je uz to i vrsni harmonikaš. Harmoniku je počeo svirati davno i poznati svirač na mnogim feštama Pićanšćine. Posljednjih godina sudjeluje na raznim harmonikaškim susretima koji se tradicionalno održavaju u Raši, Žminju, Gračišću i drugim gradovima. Prije deset godina, nakon jednog susreta harmonikaša u Gračišću, oduševio je općinskog načelnika Ivana Mijandrušića, koji mu je tom prilikom darovao harmoniku na kojoj i dan danas svira. (Tekst i foto: Divna Knežević)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa