Matijašić nije dobila povjerenje za novi mandat ravnateljice pazinskog Učilišta

0
44. sjednica pazinskog Gradskog vijeća
44. sjednica pazinskog Gradskog vijeća

Sadašnja ravnateljica pazinskog Pučkog otvorenog učilišta, Sonja Matijašić, nije dobila povjerenje za Gradskog vijeća za novi mandat. Naime, na 44. sjednici Gradskog vijeća ponovno je na dnevnom redu bila točka o imenovanju ravnatelja Učilišta.

Nakon što većina vijećnika nije prihvatila imenovanje ravnateljice, predsjednik vijeća Valter Milohanić predložio je da se dosadašnja ravnateljica Sonja Matijašić imenuje za v.d. ravnatelja što je Vijeće prihvatilo. Kako je pojasnio predsjednik Upravnog  vijeća, Tomislav Čubirić Učilište je izglasavanjem nepovjerenja predloženoj ravnateljici, ostalo bez čelnog čovjeka.

Tomislav Čubrić
Tomislav Čubrić
Osim imenovanja na Dnevnom redu sjednice našlo se izvješće o financijskom poslovanju i izvješće o radu Učilišta te Odluka o imenovanju članova Upravnog vijeća. U novo Upravno vijeće Učilišta vijećnici su kao predstavnike Grada imenovali Nives Matić i Ivicu Frankovića.

U raspravi o financijskom poslovanju učilišta koja je trajala gotovo sat vremena, izmjenjivali su se vijećnici i ravnateljica . "S obzirom na povijest ove ustanove i tko je sve koristi, smatram da je 0,9% s koliko Županija sudjeluje u prihodima Učilišta sramotno malo", kazao je Stjepan Gabrić (HDZ) u početku rasprave. Gabrić je također konstatirao kako je 0,4% s koliko iz općinskih proračuna dobiva Učilište također premali iznos. Gabrić je također upitao zašto Grad nije uplatio sredstva koja su u Proračunu rezervirana za Učilište. Naglasio je kako je problem preozbiljan da bi se o njemu razgovaralo na kraju mandata Vijeća.

Valter Milohanić (nezavisni) je tražio da se Učilište angažira u iznalaženju vanjskih izvora financiranja. "Primio sam primjedbe od nekih najmoprimaca koji se žale da su financijski preopterećeni i da dolazi u pitanje opstanak", kazao je Milohanić. Uputio je, također, kritiku na nedostatak obrazovnih programa u Učilištu.

Tomislav Čubrić (nezavisni) osvrnuo se na odnos broja zaposlenih i produkciju Učilišta. "Ovo što u Učilištu radi devet zaposlenih, u privatnoj firmi radilo bi troje ljudi", kazao je Čubrić. Stanko Mališa (HDZ) složio se sa stranačkim kolegom Gabrićem da Županija daje premalo novca i naglasio da se problem financiranja mora riješiti suradnjom Grada i Uprave Učilišta. "Situacija može biti samo teža i kompliciranija jer je za očekivati da će prihodi od najmova i iz proračuna padati", dodao je Mališa.

Sonja Matijašić
Sonja Matijašić
"Županija financira isključivo kandidirane programe, općine financiraju prema potpisanim sporazumima, ali ne izvršavaju svoje obaveze, a od Grada svake godine ne dostavlja sredstva koja su planirana", odgovorila je ravnateljica Matijašić.

Na kritiku Milohanića odgovorila je da Učilište pokušava pronaći dodatne izvore financiranja, nekad s više, a nekad s manje uspjeha. "Ne oglušujemo se na probleme zakupaca, no problem je što zakupci stvaraju troškove koje treba platiti", odgovorila je Matijašić na pitanje o pritužbama zakupaca prostora Spomen domna i upitala tko bi trebao platiti razliku troškova ako Učilište smanjim iznose zakupa.

"Mi smo u zgradi koja je zahtjevna po troškove i ima fiksne troškove i postavlja se pitanje tko bi trebao te troškove financirati jer mi kao Učilišta nemamo tu snagu da možemo biti u takvoj zgradi. Spomen dom je zajednička imovina o kojoj zajednički moramo brinuti", istaknula je Matijašić.

Gradonačelnik REnato Krulčić kazao je kako se s Učilištem puno puta razgovaralo i tražilo načine da se pomognemo Učilištu da dobije sigurnost barem u osobnom dohotku te kako se tražilo razna druga rješenja kako da se Učilištu olakšalo poslovanje. "Bez dobrog gospodarstva teško da ćemo imati dobru i kvalitetnu kulturu", zaključio je Krulčić. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Renato Krulčić
Renato Krulčić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa