SDP-HNS-HSU: Buzetska poljoprivreda ima budućnost

0
Vedran Majcan i Branko Rončević
Vedran Majcan i Branko Rončević

„Hrvatska je na pragu EU. Jučerašnja vijest o  ispunjenju svih otvorenih pitanja koja je EU stavila pred nas osigurala nam je ulazak u punopravno članstvo EU s 1. srpnjem ove godine. Članstvo u EU koje je pred nama znači i mogućnost korištenja strukturnih fondova“, rečeno je na konferenciji za medije koalicije SDP-HNS-HSU u Buzetu, kojoj su prisustvovali kandidat za gradonačelnika Vedran Majcan i kandidat za njegovog zamjenika Branko Rončević.

„Kako bi i buzetski poljoprivrednici bili spremni za povlačenje ovih sredstava potrebno je ispuniti niz uvjeta. Jedan od problema buzetskih poljoprivrednika je veliki broj ilegalno izgrađenih i nadograđenih  gospodarskih objekata. Legalni gospodarski objekti preduvjet su za povlačenje namjenskih sredstava EU fondova, posebice mjere IPARD M101 i M103.

Do najavljenog ulaska u EU otvorena je mogućnost legalizacije objekata. Komunalni doprinos koji se pri tome plaća znatan je trošak za buzetske poljoprivrednike. Smatramo da se trošak komunalnog doprinosa za legalizaciju svih gospodarskih objekata mora smanjiti ili u potpunosti ukinuti. Ovom bi se odlukom rasteretilo budžete poljoprivrednika.

Budućnost buzetske poljoprivrede leži u stvaranju prepoznatljive ekološke proizvodnje i brendiranih proizvoda. Jedino ovakav proizvod osigurava plasman na ionako prezasićenom EU tržištu. Jedan od načina plasiranja takvih proizvoda na tržište je kroz rad buduće EKO zadruge. Izrada projekta za upravnu zgradu i osiguravanje zemljišta/prostora za EKO zadrugu mora biti obveza Grada, a sve u svrhu što bržeg  pokretanja  proizvodnje i plasmana proizvoda.

Ovakva proizvodnja usko je povezana i s ekskluzivnom turističkom eno-gastro ponudom koja je sve više tražena. 

Davanje gradskog  poljoprivrednog zemljišta  u dugoročni zakup, po vrlo povoljnim uvjetima, također je jedna od mjera koje bi potaknule ljude da se više bave poljoprivredom. Time bi se uredile i mnoge zapuštene gradske parcele.

Zanimljivo je da na području grada Pazina postoje dvije klaonice, u planu je i treća. Vidljivo je da se radi o centralizaciji i da se Grad Buzet nije baš zauzeo da se postojeća buzetska klaonica stavi u funkciju.

U razgovoru s vlasnikom buzetske klaonice doznali smo da postoji ozbiljna namjera da se u ovoj godini pokrene rad. Jednako tako potrebno je potaknuti i izradu mini sirane koja će zadovoljiti potrebe sadašnjih proizvođača mlijeka.

Poticanje mljekarske proizvodnje i prerađevina rezultirat će i potrebom za izradu mini sirane kao preduvjet za stvaranje brenda izvornog buzetskog ovčjeg/kozjeg sira.  Za to će biti potrebna i potpora Grada Buzeta, a mi ćemo tu potporu dati“, rekao je Majcan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa