Vodnjan: Usvojena strategija LAG-a Južna Istra

0
U ime Grada Vodnjana skupu se obratio gradonačelnik Klaudio Vitasović
U ime Grada Vodnjana skupu se obratio gradonačelnik Klaudio Vitasović

U Vodnjanu je 25. ožujka održana Skupština Lokalne akcijske grupe „Južne Istre“ na kojoj je jednoglasno usvojen najvažniji strateški dokument „Lokalna razvojna strategija“ LAG-a „Južna Istra“.

Na Skupštini je održana detaljna prezentacija strategije LAG-a koju je izradio Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, a koju su prezentirali dr.sc. Milan Oplanić i Darko Saftić.

U ime koordinatora izrade Strategije obratio se je Igor Jurčić, predstavnik Agencije za ruralni razvoj Istre (AZZRI-a).

Skupu se u ime Grada Vodnjana obratio gradonačelnik Klaudio Vitasović koji je naglasio važnost osnivanja LAG-a i izrade strategije koja je po prvi put statistički obradila svih sedam jedinica lokalne samouprave koje čine LAG te dala buduće smjernice razvoja cijelog područja.

Strateški ciljevi LAG-a „Južne Istre“ su veća konkurentnost gospodarskog sektora i dostizanje standarda Europske unije sa posebnim naglaskom na razvoj poljoprivrednih gospodarstava, te preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda; razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti koje potiču diversifikaciju izvora prihoda i veću zaposlenost, posebice turizma, obrtništva i malog poduzetništva; uspostava učinkovitog sustava za održivi razvoj i valorizaciju prirodnih, ljudskih i kulturnih potencijala u svrhu jačanja atraktivnosti i konkurentnosti ukupnog područja LAG-a; razvoj ruralne infrastrukture te očuvanje okoliša i bioraznolikosti, korištenje obnovljivih izvora energije i energetska učinkovitost.

Vizija LAG-a „Južne Istre“

Područje LAG-a Južna Istra je vitalno i privlačno mjesto za život i rad, s visokom razinom gospodarskog i društvenog standarda. Razvoj ovog područja temelji se na sinergiji javnog, gospodarskog i civilnog sektora koji sustavno skrbe o održivoj ravnoteži između gospodarskog napretka, očuvanja prirodne i kulturne baštine te unaprjeđenja ljudskog i socijalnog kapitala.

O LAG-u „Južna Istra“

LAG je osnovan 12. studenog 2012. godine sa sjedištem u Vodnjanu. LAG je osnovan za područje koje objedinjuje sedam jedinica lokalnih samouprava u Istarskoj županiji koje čine: Grad Vodnjan-Dignano, te Općine Barban, Fažana-Fasana, Ližnjan–Lisignano, Marčana, Svetvinčenat i Medulin. LAG „Južna Istra“ na svojem području ima ukupno 29.339 stanovnika i površinu od 511,60 km². Gustoća naseljenosti ovog LAG-a je 57 stanovnika po kilometru kvadratnom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa