Istri 2,13 milijuna bespovratnih kuna za energetsku učinkovitost

0
Tulio Demetlika, Valter Flego, Renato Krulčić, Boris Miletić i Anteo Milos
Tulio Demetlika, Valter Flego, Renato Krulčić, Boris Miletić i Anteo Milos

"To što smo se mi gradonačelnici danas našli na ovoj konferenciji za medije, znači da smo svi bili uspješni na natječaju i u ostvarivanju dobrobiti za naše sugrađane kroz sufinanciranje energetske učinkovitosti", kazao je, 26. ožujka, u uvodnim riječima konferencije za medije gradonačelnik Pazina Renato Krulčić.

Medijska konferencija održana je na temu Odluke Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o odabiru korisnika sredstava Fonda radi zajedničkog sufinanciranja programa korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Uz pazinskog gradonačelnika, Renata Krulčića, konferenciji su prisustvovali Valter Flego, gradonačelnik Buzeta, Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada, Boris Miletić, gradonačelnik Pule te gradonačelnik Labina, Tulio Demetlika kao predstavnici istarskih gradova koji su bili uspješni na natječaju Fonda. Razlog tome što je konferencija održana u Pazinu je taj što je, od 47 gradova, Pazin je prvi na listi, što znači da je imao najbolji program.

Krulčić je uvodnim riječima također rekao kako su projekti započeli 2007. u Splitu potpisivanjem Energetske povelje. "Nakon toga potpisan je Sporazum gradonačelnika te je kroz akciju UNDP-a odrađeno certificiranje zgrada u na području Grada Pazina", naveo je Krulčić.

Solarni paneli, kotlovi na biomasu, dizalice topline i fotonaponski kolektori

Na natječaj Fonda se moglo prijaviti nekoliko sustava koji se tiču povećanja energetske učinkovitosti, radi se naime, o solarnim toplinskim kolektorima, kotlovima za pripremu i potrošnju tople vode na biomasu, odnosno na palete te dizalicama topline za pripremu i potrošnju tople vode i solarnim panelima za proizvodnju električne energije.

"Pazin je uspio osigurati ukupno 66 sustava za koje je Fond Gradu Pazinu dodijelio 792 tisuće kuna dok je Pazin u proračunu za 2013. i 2014. godine osigurao 200 tisuća kuna. Fond financira 40% troškova do iznosa od najviše 12 tisuća kuna a Grad 10% do najviše 3000 kuna", kazao je pazinski gradonačelnik.

Nakon potpisivanje ugovora s Fondom raspisat će se natječaj na koji se imaju pravo javiti sve fizičke osobe, odnosno vlasnici nekretnina s područja Grada Pazina, koji si tako mogu osigurati sufinanciranje troškova u iznosu od 50%, najviše do 15 tisuća kuna. "Uz taj natječaj raspisan je i još jedan, za koji još nismo dobili rezultate, koji se odnosi na sufinanciranje sustava energetske učinkovitosti u zgradarstvu", dodao je Krulčić.

Od 6,44 milijuna ukupne vrijednosti iz Fonda dolazi 2,13 milijun kuna


Buzetski gradonačelnik Valter Flego kazao je kako je cijeli natječaj i današnja medijska konferencija sastavni je dio programa 20-20-20 i dio putovanja u Bruxelles gdje su predani akcijski planove kojima je konkretizirana realizacija onoga na što su se gradonačelnici obvezali, a to je smanjenje emisije CO2 za 20% odnosno smanjenje potrošnje energije. "Iz tog razloga, Buzet je donio program poticanja korištenje obnovljivih izvora energije. Program uključuje sufinanciranje solarnih toplinskih kolektora, fotonaponskih kolektora, dizalica topline i sustava za korištenje biomase", kazao je Flego i dodao kako je na natječaju Buzet dobio 238 tisuća kuna bespovratnih sredstava odnosno 30% ukupne vrijednosti projekta, dok se Grad obvezao na sufinanciranje od 15% do iznosa od najviše 12 tisuća kuna.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo na su spomenuti istarski gradovi uspjeli ostvariti potporu Fonda putem natječaja. "Od 6.440.000  kuna koliko su gradovi osigurali za program, 2.134.000 kuna dolaze iz samoga Fonda", istaknuo je Miletić. Što se tiče Pule Miletić je istaknuo provedbu projekta koji je značajno smanjio potrošnju električne. "Radi se o projektu energetske učinkovitosti javne rasvjete, gdje smo smanjili potrošnju za 38%", dodao je Miletić.

"Uključili smo se u ovaj program kako bi sugrađanima omogućili sufinanciranje nabavku opreme kojima bi se omogućile uštede, a posebno mi je drago da u posljednje vrijeme raste svijest o zaštiti okoliša i potrebe uporabe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti", rekao je pulski gradonačelnik.

Anteo Milos: Nudimo pomoć malim općinama kojima nedostaju kapaciteti da se uključe u ovakve projekte

"Ukupan iznos koji smo dobili od Fonda je 360 tisuća kuna čemu iz proračuna pridodajemo 90 tisuća kuna i na taj način ćemo 30-ak domaćinstava opremiti sa solarnim kolektorima", kazao je Tulio Demetlika, gradonačelnik Labina dodajući kako je Labin također kroz javnu rasvjetu postigao uštedu od 30% na potrošnji energije, te također spomenuo kako je prije nekoliko tjedana jedna zgrada ispunila uvjete energetske efikasnosti. "Vjerujem da ćemo ovim tempom do 2020. prebaciti onih zacrtanih 20% u smanjenju emisije CO2 potrošnje energije i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije", zaključio je Demetlika.

"Živimo u vremenima kad treba pojačano razmišljati i djelovati u smjeru zaštite okoliša", kazao je Anteo Milos i dodao kako je Novigrad je po tom pitanju od 2006. obnovio kompletnu javnu rasvjetu, uložio preko 30 milijuna kuna u zaštitu okoliša putem projekta Jadran, a preko 90% domaćinstava spojeno je na moderni sustav zbrinjavanja otpadnih voda.

Boris Miletić
Boris Miletić
"Novigrad će uložiti milijun kuna što je za gradić poput Novigrada jako puno", kazao je Milos i dodao kako se je i Novigrad poput Pazina kandidirao i na projekt kojima će se sufinancirati termoizolacija na zgradama i izmjena stolarije. "Cilj nam je da što više kućanstava bude energetski učinkovito i da grad bude energetski što neovisniji. Izražavam spremnost da pomognemo manjim općinama koje možda nemaju kapaciteta da se uključe u nove slične projekte", zaključio je Anteo Milos. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa