U Vrsaru održan tradicionalni križni put u prirodi Ka svetom Andriji

0
Na Križnom putu sudjelovalo je tristotinjak vjernika
Na Križnom putu sudjelovalo je tristotinjak vjernika

U Vrsaru je, u petak 22. ožujka, održan treći tradicionalni godišnji Križni put „Ka svetom Andriji“, na kojem je sudjelovalo tristotinjak vjernika, pretežno iz župa Porečkog dekanata, ali i iz drugih, udaljenijih župa.

Vjernici su se, kako je to već uobičajeno, okupili kod vrsarskoga groblja gdje ih je dočekao domaćin, vlč. mr. Lino Zohil, župnik Vrsara i Gradine, zatim porečki dekan i župnik Poreča preč. Željko Zec te župnik Funtane i Fuškulina vlč. Ivica Butković.

Nakon župnikovog uvodnog pozdrava, vjernici su, predvođeni križem, pjevačima i svećenicima krenuli preko ceste, pored Lokve Fabian po šljunčanoj stazi koja vodi do crkvice sv. Andrije. Postaje križnoga puta postavljene su na stabla uz stazu, a napravljene su od grana iz okolne šume spojenih u križ, te drvenih ploča sa izrezbarenim rimskim brojevima postaja. Tekst križnoga puta čitali su vjernici iz Vrsara, Gradine, Poreča, Funtane, Sv. Lovreča Pazenatičkog i Lovrečice, a molitve nazočni svećenici.

Stigavši do vrha brda i crkvice sv. Andrije vjernici su izmolili zadnju postaju koja se nalazi na stablu ispred crkve, te ondje zaključili križni put sa završnom molitvom. Nakon toga je mali dio vjernika, koliko ih je moglo stati, ušlo u crkvicu, a ostali su pratili izvana. U crkvici je vlč. Butković, iz knjige Slavka Barbarića „Klanjanje križu“, pročitao prigodnu meditaciju u kojoj je svakodnevni život čovjeka preispitan u perspektivi križnoga puta, Kristova trpljenja iz ljubavi prema čovjeku,  te Isusovih posljednjih rečenica na križu.

U nastavku su svoj umjetnički doprinos, izvedbom skladbi na gitari, dali vrsarski učenici glazbene škole; nastupili su: Dominik Glavaš, Matija Pilat i Luka Rutić. Već kod prvih taktova dionice Matije Pilata okupljeno mnoštvo je spontano zapjevalo pjesmu koju je on započeo svirati, „Da te samo dotaknem“. Nakon umjetničkog momenta triju gitara, župnik domaćin je izrazio zahvalnost svim sudionicima križnoga puta, kolegama svećenicima koji su došli i potaknuli svoje župljane na dolazak, svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji tog događaja, čitanjem, pjevanjem, sviranjem, ili pak sudjelujući u pripremama, čišćenju i uređenju staze križnoga puta; napose vrsarskoj komunalnoj tvrtki Montraker d.o.o. koja uvijek, kada se nešto održava u toj crkvici, vrlo lijepo i temeljito očisti prilaznu stazu i okolnu šumicu.

Pobožnost je zaključena pjesmom „Slavimo te Spasitelju Kriste“ u izvedbi vrsarskog župnog zbora, nakon čega je župnik izrekao zaključni pozdrav te sve okupljene pozvao na sudjelovanje na „Križnom putu ka svetom Andriji“ i iduće godine, naglasivši lako pamtiv dan, zadnji petak prije Cvjetnice, Nedjelje Muke Gospodnje.

Kako je već spomenuto, ova lijepa tradicija križnoga puta započela prije tri godine, nakon što je vlč. Zohil, po preuzimanju župe Vrsar, odlučio popraviti tada ruševnu crkvicu sv. Andrije. Crkvu je o blagdanu svetog apostola Andrije, 30. studenog  2010. godine, nanovo blagoslovio tadašnji ordinarij mons. Ivan Milovan. Osim križnoga puta, tu se redovito održava i svečana proslava svetoga Andrije, pa tako svake godine, zadnjeg dana mjeseca studenog, ribari u procesiji nose sliku sv. Andrije do crkvice. (G. Krizman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa