Damir Kajin za zakon o upravljanju istarskim zemljištem iz Zagreba

0
Damir Kajin
Damir Kajin

Istarski zastupnici u Saboru razjedinjeni su oko novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Zastupnici Kluba zastupnika IDS-a i nezavisnog kandidata Furia Radina odbili su dati svoj glas zakonu koji omogućava i pojačava centralizaciju države, dok je Damir Kajin, na nemalo iznenađenje većine prisutnih, podržao novi zakonski akt.

Zastupnici IDS-a i Furio Radin smatraju kako je novi zakon štetan za decentralizaciju i autonomiju Istre, budući da se njime o dodjeli istarske zemlje u zakup može odlučiti izravno iz Zagreba. Predstavnici iz Istre smatraju kako novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu pojačava dosadašnju centralizaciju budući da se iz cijelog proces isključuju općine i gradovi na čijem se teritoriju nalazi poljoprivredno zemljište, a dodjelu zemljišta provodi državna agencija. Time će se dodatno usporiti procedura dodjele zemljišta, a posljedice će snositi poljoprivrednici.

Za razliku od njih s prijedlogom zakona se složio Damir Kajin, koji je za svoje osebujne replike o sprječavanju sukoba interesa novim zakonom dobio upozorenja kolega iz čak tri stranke da prestane s politizacijom i predizbornom promidžbom u Saboru, a uz zastupnike HDSSB-a i HDZ-a, kritizirala ga je i zastupnica SDP-a Marija Vukobratović.

Najsnažnije se na Kajinovu opasku o malverzaciji Istrijana zemljištem u Istri osvrnuo HDZ-ov zastupnik Josip Borić: "Ovo što ste vi danas rekli o Istri je katastrofa. Da li vi shvaćate kakvu poruku šaljete hrvatskoj javnosti o Istri, o Istrijanima i ljudima koji tamo žive, rade i imaju privatno vlasništvo s kojim mogu slobodno raspolagati u skladu sa zakonima RH. To je strašno. Jednostavno šaljete prema vani sliku da su ljudi koji žive u Istri kriminalci, lopovi koji samo mešetare zemljom i ništa drugo ne rade. I sutra želite voditi te iste ljude. Katastrofa."

Iznenađenje je time veće ako se zna da je Damir Kajin svoju političku karijeru izgradio upravo na borbi za malog čovjeka i Istru te je praktički ovaj potez označio odbacivanje 20 godina političkih uvjerenja i principa. Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu zadat će udarac malim gospodarstvima koji su temelj poljoprivrede u Istri i dovodi u pitanje borbu za decentralizaciju koju je Kajin, kao član IDS-a, snažno zagovarao u Saboru.

Osim koalicijskih partnera uz iznimku IDS-a, zakon je naišao na snažno protivljenje oporbenih stranaka, naročito regionalnih, poput slavonskog HDSSB-a, koji također smatra da je riječ o pokušaju centralizacije i pripajanja

O Zakonu o poljoprivrednom zemljištu javnost raspravlja već mjesecima, pri čemu glavni protivnici zakona dolaze iz redova poljoprivrednika ali i političara lokalne samouprave, koji smatraju kako novi prijedlog zakona ostavlja previše prostora za potencijalne manipulacije dodjelom zemljišta.

Po prijedlogu zakona više ne vrijedi ograničenje kojim lokalna samouprava može ograničiti maksimalnu površinu koja se može dodijeliti jednom gospodarskom subjektu ili pojedincu. Novim zakonom jedan pojedinac potencijalno može doći u posjed svih poljoprivrednih površina u lokalnoj zajednici, o čemu će odlučiti država. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa