Počeli sedmi Dani istarske šparuge u sjeverozapadnoj Istri

0
Dani istarske šparuge nude brojne delicije
Dani istarske šparuge nude brojne delicije

Dani istarske šparuge održat će se po sedmi puta od 24. ožujka do 15. svibnja na području sjeverozapadne Istre. Kao jedna od četiri ključne gastronomske manifestacije u regiji, uz Dane školjaka, švoja i liganja, Dani istarske šparuge u organizaciji su Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja. Koncept događanja sastoji se u korištenju omiljene proljetne namirnice –divlje šparuge u vrijeme kada ona samoniklo raste, kroz ponudu lokalnih restoratera.

Na predstavljanju manifestacije koje je održano u restoranu Food & Wine Primizia u Brtonigli, prisutni su mogli uživati u specijalitetima chefa Voljena Stanića spravljenima na bazi šparuga s područja sjeverozapadne Istre, vinima Morena Coronice i uljima obitelji Buršić.

Valter Bassanese, direktor TZ Buja je istaknuo kako projekt služi promociji autohtonih namirnica i lokalnih ugostitelja. „Projekt Dani istarske šparuge ne predstavlja samo ovu vrhunsku proljetnu namirnicu, već omogućuje razvoj turističke ponude SZ Istre u vrijeme predsezone. Vrlo nam je važno da ugostitelji zaista osjete konkretne koristi uključivanja u Dane istarske šparuge. Kako se broj uključenih objekata iz godine u godinu povećava, uvjereni smo da radimo dobar posao, kako za ugostitelje, tako i za goste.“

Maja Jovičić, direktorica TZ Brtonigla, iznijela je razloge pokretanja Dana istarske šparuge: „Ovim događanjem htjeli smo predstaviti najspecifičniju kontinentalnu namirnicu s područja sjeverozapadne Istre. Uz dane švoja, školjaka i jadranske lignje, koji predstavljaju naše podmorsko bogatstvo, Dani istarske šparuge zapravo jedini prezentiraju zelenu Istru. Ova manifestacija omogućit će svim ljubiteljima ove namirnice uživanje u maštovitim receptima spravljenim na bazi samonikle šparoge, tradicionalne namirnice ovog kraja.“ Nakon predstavljanja direktorica TZ Brtonigle pozvala je sve ljubitelje šparoga u restorane SZ Istre, u čijoj će se ponudi naći specijaliteti spravljeni na bazi ove zanimljive samonikle biljke.

U Danima istarskih šparuga sudjelovat će trideset i dva restorana s područja sjeverozapadne Istre, na čijim će se jelovnicima, uz klasične menije na bazi šparuga, naći i posebna ponuda - dva pristupačna menija po cijeni od 70 i 100 kuna , a na taj način svi zainteresirani moći će kušati raznolike delicije šparoga po pristupačnim cijenama.

Moreno Coronica, Maria Buršić i Voljen Stanić
Moreno Coronica, Maria Buršić i Voljen Stanić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa