3D mapping u srijedu po prvi put u Puli!

0
Jedna od tema koja će ukrasiti zgradu katastra u Puli
Jedna od tema koja će ukrasiti zgradu katastra u Puli

Zahvaljujući skupini entuzijazma, pulski će Forum, točnije zgrada katastastra u srijedu, 20. ožujka u 20.30 sati, na sedam minuta poprimiti sasvim drugačiji izgled. Naime, kao najava za festival Visualia koji će se održati 20. i 21. kolovoza ove godine, na Forumu će se, u organizaciji udruge Sonitus, održati prvi veliki 3D video mapping u Puli.

Udruga Sonitus bavi se audiovizualnom umjetnošću, koja je samostalno i u suradnji s nekolicinom ostalih udruga iznjedrila mnoge edukativne radionice i provela nekoliko značajnih kulturnih projekata. Projekciju „3D mapping Forum“, isto kao i festival Visualia, vodi predsjednik udruge Sonitus, Marko Bolković.

Kako je kazao na konferenciji za medije 18. ožujka u Puli, pojam „video mapping“ svijetu je poznat zadnjih desetak godina, a predstavlja sve prisutniji oblik umjetnosti u svijetu, prepoznat u velikim svjetskim organizacijama koji poprima sve veći zamah u modernim tehnološkim trendovima. „Radi se o tematski određenoj projekciji na građevinskim površinama s motivima maštovitih i umjetničkih poigravanja s bojama, oblicima, svjetlima i sličnim efektima za čiju je realizaciju potreban specifičan softver“, pojasnio je Bolković.

Dodao je kako se ne radi o uobičajenim projekcijama s kakvima smo upoznati i koje gotovo svakodnevno izrađujemo putem PowerPointa, već su ovdje potrebni posebni, skupocjeni projektori i oprema odlične kvalitete.

Za cjelokupnu animaciju i popratnu glazbu zadužen je Jean Sambolec koji je za oko osam minuta materijala utrošio četiri mjeseca rada. „Radio sam gotovo 12 sati svaki dan i napravio sedam tema. Izuzetno je teško raditi 3D animaciju i k tome je uklopiti u popratnu glazbu“, rekao je Sambolec. Ponekad, veli, za svega tri sekunde animacije, „utroši“ 12 sati rada.

Jean Sambolec, Marko Bolković i Igor Brenko
Jean Sambolec, Marko Bolković i Igor Brenko

Igor Brenko iz tvrtke ARA Electronic rekao je da će se posebnom svjetlošću osvijetlit površina zgrade od oko 400 četvornih metara i stvoriti efekt koji će svih očarati. „Veliki je to iskoraku novi medij, a u budućnosti bi se mogao koristiti kao stalan postav u turističke svrhe i slično“, rekao je Brenko.

Svi koji osobno žele doživjeti vizualnu transformaciju zgrade katastra koja će se realizirati pomoću nove vrste tehnologije koja kod nas još uvijek nije provedena u ovim razmjerima to mogu učiniti u srijedu. „Preporučujemo da se okupite 15 minuta prije, jer projekcija počinje točno na vrijeme i traje točno sedam minuta, a u slučaju kiše projekcija će se održati dva dana kasnije, u petak, 22. ožujka u isto vrijeme. Prisustvovanje događaju je besplatno“, pozvao je Bolković.

Zbog opreme koja je potrebna za realizaciju projekta, njegova vrijednost u Hrvatskoj kreće se u visini od 50 do 100 tisuća kuna. „Treba napomenuti da je projekcija 3D mapping Forum unatoč ovim teškim vremenima napravljena o vlastitom trošku zahvaljujući entuzijazmu i volji određenih stručnjaka, odricanja honorara i velikim brojem volontera u cjelokupnoj vrijednosti od 70 tisuća kuna“, naglasio je Bolković.

Nakon najavne konferencije, novinari su imali priliku vidjeti djelić snimke probe 3D mappinga Foruma koja je, vjerujte nam više nego čarobna. Osim boja i šara, 3D animacija toliko je vjerodostojna da doista imate dojam da se po zgradi „prelijevaju“ boje, vire cijevi… Vjerujemo da će u mračnom ambijentu pulskog Foruma, barem na sedam minuta, uljepšati grad. Isplati se to doživjeti, stoga dođite. (Tekst i foto: Paola Albertini)

3D mapping prvi put u Puli
3D mapping prvi put u Puli

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa