Pulski SDP: Zakon o strateškim investicijama neće rasprodati Hrvatsku

0
Danijel Ferić i Peđa Grbin na konferenciji za medije
Danijel Ferić i Peđa Grbin na konferenciji za medije

Na konferenciji za novinare SDP-a Pule, 18. ožujka, kandidat stranke za gradonačelnika Pule Peđa Grbin i Danijel Ferić osvrnuli su se na predmetni nacrt Zakona i Strategije. "Nakon što je Ministarstvo gospodarstva uputilo u proceduru prijedlog Zakona, smatrali smo potrebnim na tiskovnoj konferenciji javnosti predstaviti navedeni Zakon kako bi se otklonile nedoumice koje oko njega postoje u javnosti", rečeno je na konferenciji za medije.

Grbin i Ferić napomenuli su kako je cilj ovog Zakona, prije svega, otkloniti administrativne barijere i skratiti postupke pripreme investicijskih projekata koji su od strateškog interesa za razvoj Republike Hrvatske. "Zakonom se određuju postupci prijave, procjene, odabira, pripreme i provedbe investicijskih projekata", dodali su.

"Posebno važnim smatramo odredbu kojom je propisano da se sva mišljenja potrebna za izdavanje upravnih akata i provedbu postupaka moraju izdati u roku od 15 dana, a ukoliko nadležno tijelo tako ne postupi, smatrat će se da je dalo suglasnost ili pozitivno mišljenje", kazali su Grbin i Ferić te dodali kako se time otklanja situacija u kojoj se mjesecima ili godinama čekalo da se neka institucija "smili" investitoru i omogući pokretanje projekata.

Naravno, dodali su, i investitori će imati određene obveze: Zakon će se, ističu, primjenjivati samo na one investicije koje imaju "glavu i rep", odnosno, na one investicije koje svojom pripremljenošću i osobom investitora, odnosno jamstvima koja stoje iza njega garantiraju da će se investicija doista i realizirati.

SDP: Da smo takav Zakon imali prije sedam, osam godina udar krize bi bio puno manji

Ukratko, poručuju iz pulskog SDP-a, ovaj Zakon neće rasprodati Hrvatsku niti će dovesti do nekog bagatelnog raspolaganja državnom imovinom. "Dapače, ovaj Zakon će osigurati da se čitav državni aparat upregne u ono što je najbitnije, u stvaranje gospodarskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta", mišljenja su Grbin i Ferić. "Da smo takav Zakon imali prije sedam, osam godina udar krize bi zasigurno bio puno manji", poručili su.

Na konferenciji za medije pulskog SDP-a navedeno je kako se problemi poduzetništva odnose poglavito na otežan pristup izvorima financiranja, nedostatak stručnosti radne snage, neplaćanje, manjak investicija i administrativno opterećenje. "Stoga je i glavni cilj Strategije za razvoj poduzetništva povećanje konkurentnosti malog gospodarstva i novo zapošljavanje", kazali su Grbin i Ferić.

Aktivnosti Istarske županije nisu donijeli očekivane rezultate

SDP je naveo činjenicu kako se danas  u Istri nezaposlenost percipira kao najveći problem, ističući kako se na zavodu za zapošljavanje trenutno nalazi 12.214 nezaposlenih osoba (od čega u Puli 5.431). "U razdoblju od 2008. do danas zatvoreno je 1.300 obrta te je 4.900 manje zaposlenih u istarskom obrtništvu. Slično je i s trgovačkim društvima gdje je izgubljeno 3.600 radnih mjesta, odnosno sveukupno 8.500 radnih mjesta", navode.

"Županija, gradovi i općine trebali bi biti jedni od nositelja provedbe programa razvoja malog gospodarstva", poručuju iz SDP-a dodajući kako se treba aktivnije uključiti jer, smatraju, aktivnosti Istarske županije nisu donijeli očekivane rezultate.

"Stoga je i  prioritet ekonomske politike gospodarski oporavak i ponovno zapošljavanje ljudi koji su zbog krize izgubili radno mjesto. U izbornom programu to mislimo realizirati kroz investicije u gospodarstvo, potpore poduzetništvu i obrtništvu, kroz razvoj poduzetničke infrastrukture te kroz izradu Strategije razvoja istarskog poduzetništva. Investicije i gospodarstvo i potpore bi se realizirale kroz program 'Istarski poduzetnik' i 'Istarski impuls', poručili su Peđa Grbin i Danijel Ferić na medijskoj konferenciji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa