Kandidat Laburista za istarskog župana predstavio program za pomoć Uljaniku

0
Tizijan Peruško (u sredini)
Tizijan Peruško (u sredini)

Kandidat laburista za istarskog župana Ticijan Peruško u predstavljanju izbornog programa prezentirao je 20 razvojnih programa pomoći Uljaniku. Programi su svrstani u 4 grupe koji obuhvaćaju pomoć u tehnološkom razvoju, pomoć u ekonomsko-financijskom poslovanju, tržišnom nastupu, kadrovskom usavršavanju i popunjavanju, te uvođenju inovacija.

"Uljanik je najvažnije poduzeće u industriji Istarske županije, izuzetno značajan za gospodarstvo i županija se mora aktivnije uključiti u njegov razvoj. Od ukupnog izvoza koji ostvaruje Istarska županija s blizu 50 posto sudjeluje Uljanik", kazao je Peruško.

Kandidat za istarskog župana istaknuo je kako Uljanik sa svojim intelektualnim potencijalom, razvojnim mogućnostima i prilagodljivosti tržištu ima budućnost. No, napomenuo je, Uljaniku treba podrška kako od države tako i od županije. Naime, kandidat Hrvatskih laburista za istarskog župana Ticijan Peruško predstavio je svoj izborni program koji obuhvaća 20 županijskih razvojnih programa namijenjenih upravo pomoći u poslovanju i razvoju Uljanika.

"Do sada se nijedna stranka nije oglasila s programima vezanim za Uljanik, kojeg niti ne spominju u svojim istupima, a time Laburisti ponovo pokazuju da imaju rješenja na goruća pitanja u Istri", istaknuo je kandidat za župana.

Suradnja s Politehnikom Pula

Programi su koncipirani tako da pomognu Uljaniku u tehnološkom razvoju, ekonomsko-financijskom poslovanju, tržišnom nastupu, kadrovskom usavršavanju i popunjavanju, te uvođenju inovacija. Prva grupa programa namijenjena je pomoći Uljaniku u tehnološkom razvoju.

"Ova grupa obuhvaća pet županijskih razvojnih programa u suradnji s Politehnikom Pula, visoko tehničko-poslovnom školom čiji je osnivač Istarska županija. Programi obuhvaćeni u ovoj grupi odnose se na edukaciju postojećih i novih kadrova, unaprjeđenje proizvodnje i proizvodnih procesa, pronalazak novih znanja, tehničkih rješenja i tehničku analizu", kazao je Peruško.

"Upravljanje ekonomsko-financijskim poslovanjem značajno je za stabilnost i prosperitet Uljanika. Stoga su formirani posebni županijski programi pomoći za ovaj segment. Programi obuhvaćaju suradnju Uljanika i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“. Programi obuhvaćaju područja troškovne analize proizvodnog procesa, ekonomske analize nastupa na novim tržištima, analizu brodograđevnog tržišta, financijsko upravljanje poslovanjem i zaduživanjem, financijsku analizu članica Uljanik grupe i konzalting u implementaciji novih rješenja", istaknuo je kandidat Laburista za istarskog župana govoreći o razvojnom programu Uljanika.

Novi nastavni programi iz područja brodogradnje

Treća grupa programa obuhvaća županijske programe suradnje srednjih škola i Uljanika. "Ova grupa sadržava pet programa usmjerenih na uvođenje novih nastavnih programa iz područja brodogradnje, izradu baze podataka sa ocjenama učenika i zapažanjima profesora o afinitetima učenika za rad u brodogradnji, specijalizaciju učenika u brodogradilištima u zemlji", kazao je Peruško i dodao kako su uvođenje inovacija u proizvodni proces te proizvodnja novih inovativnih proizvoda zahtjevi koji se postavljaju pred modernu brodogradnju. "Uspješnost Uljanika ovisi i o tome", naglasio je Peruško.

"Županijski programi pomoći u ovom području odnose se na uključivanje u proces uvođenja inovacija povezivanjem Saveza udruge inovatora Istarske županije, Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirkovića“, Politehnike i Uljanika. U ovoj grupi nalaze se pet razvojnih programa sa ciljem utvrđivanja tehnološke i ekonomske primjenjivosti postojećih inovacija u brodograđevni proces, kreiranje novih inovacija koje udovoljavaju tehnološkim i ekonomskim zahtjevima brodogradnje, te analize inovacija primijenjenih na brodograđevnom tržištu", kazao je kandidat za župana Ticijan Peruško.

Na kraju predstavljanja programa Peruško je istaknuo kako se najvažniji ciljevi svih prezentiranih županijskih programa za pomoć razvoju Uljanika ogledaju u povećanju zaposlenosti, ubrzanom razvoju brodogradilišta, osvajanju novih tržišta, postizanju bolje financijske efikasnosti, razvoju proizvodnog programa, uvođenju inovacija i dostupnosti novih znanja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa