Marko Ljubešić: Mještani nisu napravili dug u Općini Sveti Lovreč pa ga ne trebaju ni rješavati

0
Ljubešić: Pitanje je dana kada će netko od potraživača zatražiti ovrhu i blokirati račun općine
Ljubešić: Pitanje je dana kada će netko od potraživača zatražiti ovrhu i blokirati račun općine

"Na sjednici Općinskoga vijeća Svetog Lovreča održanoj 11. ožujka 2013. prihvaćena je realizacija Proračuna za 2012. godinu iz koje je vidljivo kako naša općina svakim danom sve više tone u dugovima i zaista je pitanje kada će netko od potraživača zatražiti ovrhu i time u potpunosti blokirati njezin rad", istaknuo je Marko Ljubešić IDS-ov vijećnik i kandidat za načelnika Svetog Lovreča u svom reagiranju, izražavajući zabrinutost za opstanak Općine odnosno njenog proračuna.

Kako navodi Ljubešić u svom reagiranju, prema dostavljenom izvješću, dug na kraju 2012. godine iznosio je 2,6 milijuna kuna čemu, kaže Ljubešić, treba još pridodati i obaveze koje Općina Sveti Lovreč ima poput duga prema Općini Vrsar, realizaciju komunalne infrastrukture prema novoizgrađenim kućama i dr. čime, ističe IDS-ov vijećnik, minus sasvim sigurno prelazi 3 milijuna kuna. "Nemojmo zaboraviti kako je realni dio proračuna, bez prodanih građevinskih parcela, iznosio 2,4 milijuna što dovoljno jasno govori koliko smo duboko potonuli", kaže Ljubešić.

Spas u komunalnom doprinosu

IDS-ov kandidat za načelnika zadnju slamčicu spasa u posrnuloj Općini Sveti Lovreč vidi u komunalnom doprinosu. "Iako su izmjene Odluke o komunalnom doprinosu donijete i one omogućuju mještanima nešto pogodnije uvjete plaćanja, osobno ću se založiti da komunalni doprinos uprihodovan postupkom legalizacije bude daleko manji iz jednostavnog razloga što su našim ljudima i ta smanjenja još uvijek velika", mišljenja je Ljubešić koji uz to dodaje kako je izdvojiti 30-ak tisuća kuna u vrijeme kada su obične plaće deset puta manje nije jednostavno kao što neki u Općini misle.

Činjenica je isto tako, navodi vijećnik Ljubešić, da veliki broj kuća koje će se legalizirati nema potrebu ni za rješavanjem pristupnih putova ni za javnom rasvjetom, tako da od uplaćenog komunalnog doprinosa neće vidjeti ama baš ništa.

"Ono što je hitno potrebno je posebna Odluka o komunalnom doprinosu za postupak legalizacije gdje će iznosi biti prilagođeni mogućnostima naših ljudi", navodi Ljubešić u svom reagiranju.

"S druge strane, kada se gradi nova kuća, onda to iziskuje i određene radove koje općina treba izvršiti pa se i iznosi komunalnog doprinosa koji će investitor uplatiti trebaju razlikovati od iznosa koji se uplaćuju kod postupka legalizacije", smatra Ljubešić koji apelira na mještane, da su izbori u petom mjesecu i da će im nakon toga biti puno lakše riješiti problem komunalnog doprinosa. "Naši mještani nisu napravili sadašnji dug pa ga ne trebaju ni rješavati!", zaključio je Ljubešić. (D.T.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa