a sada, spektakl u tinjanu

Lanjski sajam pršuta bio je sjajan, a ovogodišnji bi ga mogao nadmašiti

0

Prošlogodišnji 15. po redu Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu okupio je oko 23 tisuće ljudi, narezalo se i pojelo više desetaka tona pršuta. Posjetitelji su tradicionalno stigli iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije i Italije. Organizator ISAP-a Općina Tinjan, lani je još jednom malo podignula ljestvicu kvalitete ove najpoznatije manifestacije središnje Istre, pa se uoči ovogodišnjeg 16. Internacionalnog sajma pršuta nalaze pred velikim izazovom učiniti ovu značajnu manifestaciju, koja promovira perjanicu istarske gastronomije, pršut, još boljom.  A kako je krenulo, čini se da bi u tome baš mogli uspjeti. Naime, interes izlagača je jako velik, i već su sva mjesta u velikom šatoru rasprodana, nakon prve objave.

 

Od 18. do 20. listopada, kada će biti održan 16. Internacionalni sajam pršuta, predstavit će se četrdesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore. Njihove će proizvode kao i svake godine ocjenjivati Udruga senzornih analitičara Gustus, a potom i proglasiti najbolje po pojedinim kategorijama i proglasiti šampiona sajma. Posjetitelji ISAP- a moći će kušati i cijeli niz sireva raznih proizvođača, potom vina, ali i niz drugih proizvoda. ISAP naime daje mogućnost da se sa svojim proizvodima promoviraju i drugi lokalni proizvođači, a ne samo pršutari. Na sajamskom prostoru čak je stotinjak takvih štandova.

Do vanjskih štandova, ali i do pršutara, sigurno će svratiti i sudionici raznih sportskih događanja koja već tradicionalno prate ISAP i imaju veliku posjećenost.  Spomenimo da će i ove godine biti održan pljočkarski turnir, potom gađanje glinenih golubova na novouređenoj streljani. U sklopu programa "Lidvinina priča" bit će organizirano pješačenje, a ni ove godine neće izostati biciklijada na kojoj se okupljaju brojni biciklisti. U Tinjanu će biti održan i cronhole turnir.

Udruga Kumpanija Kosirići također će se predstaviti svojim programom, oni već godinama vjerno promiču tradiciju svoga kraja kroz glazbu ples i niz drugih aktivnosti, a spoj tinjanske povijesti i sadašnjosti realizirat će se i kroz radionicu Udruge Zavičajna zbirka "Enriko Depiera".  

"Inače, svim posjetiteljima ISAP-a predlažemo da prošeću starom jezgrom Tinjana, svrate do župne crkve Sv. Šimuna i Jude Tadeja i zastanu kraj županskog stola. Tu spod ladonj puca i predivan pogled na Dragu, posebno je lijepa sad u jesenskim bojama", ističu organizatori.

Organizacija Internacionalnog sajma pršuta vrlo je zahtjevna i traži veliki angažman, ekipi u Općini Tinjan pomažu i sve udruge građana koje u općini djeluju.

Tinjanski ISAP poznat je po izvrsnoj atmosferi u šatoru tijekom cijelog dana kada razni bendovi zabavljaju one koji guštaju u ponudi najboljih europskih pršuta, ali dobro je znan i po večernjim koncertima. Ove godine prvoga dana sajma u petak 18. listopada nastupit će Prljavo kazalište i Replay band, u subotu 19. listopada Maja Šuput i Night Express te Mambo kings, a na završnoj večeri u nedjelju 20. listopada.

U Tinjanu će tijekom tri dana koliko ISAP traje biti organiziran još cijeli niz zanimljivih programa poput natjecanja u rezanju pršuta, vođenih degustacija, edukativnih tečajeva, radionica… Kompletan program ovogodišnjeg ISAP-a nalazi se na linku.

Od ove godine ulaznice za Internacionalni sajam pršuta Tinjan mogu se kupiti i online na internetskoj stranici eventim.hr na linku

Više informacija o ovogodišnjem ISAP-u pogledajte i na linku.

 

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa