Službeno potvrđeno: Lorencin ministar turizma, Ivičić zamjenik

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Nakon afere i ostavke ministra turizma Veljka Ostojića te previranja oko toga tko će preuzeti njegovu fotelju, na izvanrednoj konferenciji za medije, 12. ožujka u Puli, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je kako će za ministra turizma na Predsjedništvu IDS-a predložiti Darka Lorencina, a Ratomira Ivičića za njegovog zamjenika. Predsjedništvo IDS-a mora potvrditi tu odluku te nakon toga, sutra u 16 sati, dati konačno rješenje.

„Kolega Lorencin i kolega Ivičić su svaki na svoj način bili kandidati IDS-a za ministra turizma. Lorencin je predstavljao političku liniju, a Ivičić kao nestranački kandidat koji je predložen konsenzusom od strane turističkog gospodarstva Istre, predložen je kao mogući kandidat za ministra no u ovom će slučaju on biti naš kandidat za zamjenika ministra“, pojasnio je Jakovčić njihovu odluku rekavši kako smatra da ta kombinacija politike i struke može dati dobra rezultat.

„Vjerujem da nakon sutrašnjeg Predsjedništva IDS-a možemo zaključiti činjenicu da ćemo dobiti novog ministra turizma iz Istre, čovjeka koji ima konsenzus u političkom svijetu ali za mene jednako važna činjenica je i da ćemo dobiti zamjenika ministra koji ima konsenzus na području gospodarstva“, izjavio je i istaknuo kako IDS time ne odustaje od potrebe da struka, gospodarstvo i turizam Hrvatske bude snažno prisutno sa svojim ambicijama, potrebama, planovima i željama u ministarstvu.

Jakovčić je podsjetio da Lorencin kao predsjednik Savjeta IDS-a uživa i njegovo i stranačko povjerenje i u tom kontekstu IDS ga „s radošću“ predlaže za kandidata na mjesto ministra turizma. „Moram reći da sam sretan što sam dobio tolike pohvale turističkog sektora za moj rad. A dobio sam pohvale i samog premijera koji je govorio o uspješnosti brendiranja Istre gdje je očito prepoznao i mene kao čovjeka koji je na tome zajedno s drugima godinama radio. Ipak, bio sam mišlju da nije dobro da ja budem kandidat za mjesto ministra turizma i drago mi je da je premijer tu mogućnost otklonio“, konstatirao je.

Ponovio je kako će vrlo rado prihvatiti utakmicu za Europski parlament gdje želi pokušati predstavljati Hrvatsku na najbolji mogući način. „Želim odgovoriti na tezu da bježim od odgovornosti kao ministar turizma odlazeći u Brisel. To je jedna nakaradna i isprazna teza jer zastupnik u Europskom parlamentu mog formata može itekako jako puno napraviti za Hrvatsku, usuđujem se reći mnogo više nego ministri u Vladi“, napomenuo je Jakovčić.

„Ovaj dvojac hrvatskog turizma će, vjerujem, dati nove ideje i nove impulse razvoja turizma tim više što su potrebne nove investicije u turizam Hrvatske, a upravo Lorencin i Ivičić mogu biti osobe koje će itekako kvalitetno to činiti“, rekao je istaknuvši kako imaju najavu privatnog sektora iz Dalmacije, Kvarnera i Istre te unutrašnjosti za velika ulaganja u hrvatski turizam što je, smatra, velika šansa za ovu zemlju i siguran je da novi dvojac u Ministarstvu znati dobro pozicionirati Hrvatsku na području ulaganja u turizam.

Na pitanje novinara misli li da je Lorencin dovoljno stručan za tu poziciju, rekao je da se premijer zalagao da osoba na poziciji ministra bude politički izražaj, a tomu je tako. „Lorencin je i politički izričaj i ekonomist koji je godinama vodio IDA-u a danas je pomoćnik ministra gospodarstva. On je sigurno upoznat s gospodarskim kretanjima, a uz to smo i čovjeka koji je desetak godina radio na području turizma, Ivičića, predložili za njegovog zamjenika te na taj način želimo pokriti i onaj više stručan dio“, pojasnio je Jakovčić.

Ratomir Ivičić je, kazao je, simpatizer IDS-a, direktor tvrtke Brijuni Rivijera a tko će doći na njegovu poziciju, još je rano za govoriti, kazao je.

Na pitanje je li ga na neki način uvrijedilo što ga je premijer Milanović preduhitrio s odlukom i predložio Lorencina, rekao je kako je „tiha diplomacija odradila svoj posao“. „Pametni ljudi se ne moraju čuti kada dođe do pametnog rješenja“, zaključio je.

Na pitanje gdje je Damir Kajin u cijeloj toj priči, Jakovčić je kazao da se izgubio. „On bi se zaista trebao ispričati premijeru za kojega je rekao da mi se ruga pozvavši me u Vladu. Meni znam da se neće ispričati jer znam da političke kulture nema. Žao mi je zbog toga jer je svojedobno za IDS napravio puno dobrih poteza. No očito se izgubio u politici danas.“ (Tekst i foto: Paola Albertini

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa