Novi ministar turizma bit će IDS-ovac Darko Lorencin

0
Darko Lorencin (Foto: Večernji list)
Darko Lorencin (Foto: Večernji list)

Novi ministar turizma, najvjerojatnije, bit će Darko Lorencin koji trenutačno obavlja dužnost pomoćnika ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, a u ministarstvu je zadužen za investicije i konkurentnost, piše Večernji list.

Darko Lorencin je prihvatio ponudu premijera Zorana Milanovića da postane novi ministar turizma, a to je učinio nakon što se konzultirao sa šefom IDS-a Ivanom Jakovčićem. Lorencin, predsjednik medulinskog IDS-a, zamijenit će Veljka Ostojića koji je morao otići iz Vlade jer se našao usred ozbiljne afere zbog kupoprodaje zemljišta u Istri, posla u kojemu je njegova šogorica zaradila 24,7 milijuna kuna.

Večernji list
doznaje da se vrh Vlade odlučio za Lorencina nakon što je šef IDS-a Ivan Jakovčić odbio prihvatiti Milanovićev poziv da dođe u Vladu i preuzme Ministarstvo turizma.

Darko Lorencin je diplomirani ekonomist (rođen 1970.), živi u Medulinu, oženjen je i ima dvoje djece. Bio je član Nadzornog odbora TV Nova iz Pule, a sa suprugom ima tvrtku Lorencin d.o.o. koja se bavi trgovinom, poljoprivredom i turizmom. Od 2000. do 2012. godine bio je i direktor tvrtke IDA, istarske razvojne agencije. U imovinskoj kartici naveo je da je vlasnik kuće (90 m2) s okućnicom (300 m2) u Medulinu koju je stekao darovnim ugovorom. Od ostale imovine Lorencin je naveo još samo automobil Jeep Wrangler iz 1990. vrijedan 30.000 kuna.

No, zanimljivo je da Lorencin ima čak tri stambena kredita. Dva je uzeo 2010. godine, oba u Hypo banci i oba na rok otplate od 25 godina. Po prvom je dužan još 93.640 eura, a po drugom još 72.402 eura (na dan 2. veljače 2012. godine, kada je kao imenovani pomoćnik ministra gospodarstva ispunio imovinsku karticu). Treći kredit uzeo je 2008. godine u OTP banci na rok otplate od deset godina. Na dan 2. veljače 2012. bio je dužan još 11.491 euro.

Kažemo zanimljivo jer Darko Lorencin ili u svojoj imovinskoj kartici nije naveo nekretninu koju je ovim kreditima kupio ili je imovinsku karticu pogrešno ispunio. Naime, jedina nekretnina koju je prijavio je već spomenuta kuća u Medulinu, ali uz nju stoji opaska da je stečena darovnim ugovorom, piše Večernji list.

Jakovčić zbog Lorencina sazvao konferenciju za medije u 16 sati

Predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića zamolili smo da nam komentira informaciju kako će njegov IDS-ovac Darko Lorencin najvjerojatnije biti ministar turizma, no umjesto odgovora Jakovčić nam je rekao da je za 16 sati sazvao izvanrednu konferenciju za novinare u sjedištu IDS-a u Puli.

– Ja to moram komentirati – rekao je Jakovčić očito aludirajući na vijest o Lorencinu. Na pitanje novinara znači li to da će njegov IDS-ovac biti novi član Vlade, Jakovčić nam nije želio govoriti dodavši kako će sve reći na konferenciji.

Iz vrha IDS-a doznaje se da će Jakovčić na konferenciji za novinare iznijeti teze da je Lorencin dobar odabir za ministra iz dva razloga. Prvi je taj što je prestao pritisak na samog Jakovčića da on bude ministar, što šef IDS-a ne želi nego želi ući u EU parlament, a drugi je taj što je Lorencin svejedno bio jedan od dvojice kandidata IDS-a za ministra turizma.

Dakle, u IDS-u ne tumače da im je Milanović nametnuo osobu koja će biti novi ministar, nego smatraju da je to win-win situacija. Jakovčić će iznijeti i ocjene da je prijedlog Lorencina za ministra korak u dobrom smjeru, a IDS će definitivnu odluku kako se slaže s tim odabirom donijeti nakon sjednice Predsjedništva.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa