Legalizacija objekata i državno poljoprivredno zemljište najveći problemi istarskih mljekara

0
Kajin se susreo s proizvođačima mlijeka
Kajin se susreo s proizvođačima mlijeka

"Poljoprivreda je ozbiljan posao, farme su ozbiljne tvrtke koje zapošljavaju troje, četvero ljudi, u pravilu članove obitelji koji rade 24 sata na dan. Seljacima ne treba zavidjeti, s obzirom na to koliko rade, imaju jako malo", kazao je Damir Kajin na susretu s proizvođačima mlijeka u konobi Jelenić kraj Pazina. Uz Kajina sastanku s mljekarima prisustvovali su Branko Ružić i Marino Folo.

Govoreći o poljoprivredi, uz ostale nedaće, Kajin je spomenuo i problem Purisa koji je danas spao na tek oko 150 zaposlenih. "Više će koštati izborna kampanja IDS-a nego što Istarska županija izdvaja za poticaje mljekarstva. Daleko se više daje za PR agencije nego za praćenje gospodarstva", izjavio je Kajin. "Dosta je s praksom otimačine u prodaji zemljišta", naglasio je Kajin i dodao kako kod otkupa zemljišta problem nisu poljoprivrednici, već špekulanti i među njima političari koji se na račun države bogate.

Branko Ružić i Damir Kajiin
Branko Ružić i Damir Kajiin
Upravo je prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta bila jedna od važnijih tema sastanka. Đani Fajman stava je da se zemlja ne smije prodavati, već se zalaže da se zemlja da u dugogodišnji zakup, čime bi se spriječilo mešetarenja zemljištem. "Kad jednom nešto prodaš, na to se ne moreš tornat", kazao je Fajman.

"Zakon koji sada predlažete možda je dobar, no mi ga ne poznajemo. Govori se o vrednovanju programa, a kako će se vrednovati program", zanimalo je Fajmana koji je mišljenja kako će zemlju dobiti netko tko ima bolji program, a zapravo se ne bavi stočarstvom. "Kad bi znali kako će se bodovati program, ljudi se ne bi ni bunili", kazao je.

Kajin je naglasio kako on nije protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta, no plaši se, kaže, da će poljoprivredno zemljište kupovati oni koji s poljoprivredom nemaju nikakve veze, već zemlju kupuje radi špekulacije i preprodaje.

Đani Fajman
Đani Fajman
Nedostatak novaca za legalizaciju gospodarskih objekata također je veoma velik problem koji muči mljekare, a i ostale poljoprivrednike. Branko Ružić kazao je kao je više od 90 posto gospodarskih objekata nelegalno te je sugerirao da se proizvođači udruže i zajedno sugeriraju jedinicama lokalne samouprave da smanje iznose komunalnog doprinosa pri legalizaciji. U tom kontekstu spomenuo je primjer Općine Pićan koja je izašla u susret poljoprivrednicima i oslobodila ih plaćanja komunalnog doprinos u postupku legalizacije.

Graciano Toncin i Eugen Trdoslavić spomenuli su problem 80-ak hektara Novačanske Vale kod Pazinskih Novaki. Naime, kažu, Puris je te površine nezakonito dao u podzakup AZRRI-ju iako lokalni poljoprivrednici godinama obrađivali i uredno Purisu plaćali najam. "AZRRI je naša najveća elementarna nepogoda", komentirali su poljoprivrednici.

Osim dominantnih tema poljoprivrednog zemljišta i legalizacije objekata, mljekari su se Kajinu požalili na probleme oko prodaje proizvoda. Od Kajina su zatražili podršku u nastojanjima. "Vi tržažite našu podršku, a mi vašu inače ne bi bili ovdje", kazao je Fajman Kajinu. Kajin je predložio da pozovu ministra poljoprivrede i da se mljekari s njim sastanu i ukažu mu na probleme. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa