Liović: Poticaje treba davati manjem broju poduzetnika s kvalitetnijim projektima

0
Darko Liović
Darko Liović

„Hamag invest je u 2012. godini kroz projekte izdavanja jamstava podržao trinaest projekata u Istri koji su generirali oko 30 milijuna kuna investicija te zapošljavanje tridesetak osoba na području županije“, kazao je Darko Liović, član Glavnog odbora SDP-a i predsjednik uprave Hamag investa na konferenciji za medije održanoj 27. veljače u Labinu.

Liović je ujedno detaljnije predstavio projekt Poduzetnički impuls za kojeg je ove godine osigurano 730 milijuna kuna, odnosno dva puta više nego protekle godine. Kroz taj će projekt poduzetnicima biti namijenjeno oko 186 milijuna kuna za različite namjene, dok će se u sklopu programa poticanja kamata, subvencionirati krediti poduzetnika do 3 % na godišnjoj razini.

„Želimo potaknuti što više poduzetničkih inicijativa. Naša je intencija da se sredstva dodjeljuju manjem broju poduzetnika s kvalitetnijim projektima. Dakle, da se potaknu samo oni koji imaju najviše potencijala za rast i koji mogu generirati nova zapošljavanja“, dodao je Liović.

Liović je najavio i novu jamstvenu shemu, posebno zanimljivu za Istru kao turističku destinaciju. Naime, Hamag i Vlada donijeli su odluku da se krene s novim jamstvenim programom za područje turizma i prerađivačke industrije. Tako bi najveći iznos jamstva iznosio najviše 18 milijuna kuna, odnosno do 50 % vrijednosti određenog projekta, za razliku od dosadašnjih 10 milijuna.

„Očekujemo da će to dati  rezultata u sektoru turizma uključujući obiteljske i male hotelijere. Tu je i projekt 1.000 bazena koji će se provoditi u suradnji s Hamag investom i ministarstvima turizma te poduzetništva i obrta koji će zajedno uložiti 10 milijuna kuna u izgradnju bazena. Cilj projekta je poboljšanje turističke ponude i produljenje sezone što je vrlo bitno“, istaknuo je Liović.

Time će oni iznajmljivači koji žele nadograditi i poboljšati svoju ponudu izgradnjom vanjskog ili unutarnjeg bazena, moći dobiti potporu u iznosu do 50 % ukupne vrijednosti projekta, odnosno do 50 tisuća kuna. Nadalje je pojasnio kako je hrvatski sustav davanja bespovratnih sredstava u 2013. godini potpuno prilagođen standardima EU, te smatra da će to biti jedan dobar trend za slijedeću godinu kada ćemo imati priliku koristiti i sredstva iz EU fondova.  (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa