Završen projekt Mladi zajedno u eko inovacijama

0
Simon Jeraj, Edo Cetina i Boris Sabatti
Simon Jeraj, Edo Cetina i Boris Sabatti

Da mladi uz malo poticaja mogu biti itekako kreativni, vrijedni i poduzetni, uvjerili smo se 22. veljače  u prostorima Centra za istraživanje materijala Istarske županije - METRIS gdje su predstavljeni rezultati projekta Slohra e-mladi zajedno u eko inovacijama (MLADIEKOIN).

Projekt je započeo s provedbom u travnju 2011. godine, a namijenjen je učenicima srednjih škola te studentima preddiplomskog studija s interesom za poduzetništvo. Glavni cilj projekta je iskoristiti potencijal mladih ljudi na području eko inovacija kroz edukaciju i organizirane poduzetničke krugove uz pomoć mentora i  poduzetnika.

Kako nam je rekao Edo Cetina, voditelj projekta, kako bi poduzetništvo približiti učenicima srednjih škola i studentima u Istarskoj županiji, odabrali su pet sedmeročlanih timova, pet njihovih mentora i tri mentora poduzetnika te su svi zajedno tijekom jedne školske godini učili o poduzetništvu i razvili poduzetničku ideju.

„Najbolje su bile one iz Gimnazije i Tehničke škole u Puli te su oni dobili priliku sudjelovati u projektnim kampovima u Rijeci i Kopru. Obje su ideje jako uspješne i kreću dalje u realizaciju. Tehnička škola je osnovala i udrugu te dobila prostor u Kulturnom centru Rojc, a projekt je prezentiran gradonačelniku. I učenici Gimnazije su krenula u daljnje razvijanje projekta i na natjecanju Ideja godine osvojili treće mjesto“, rekao nam je Cetina.

Gimnazija Pula osmislila je projekt  S.E.E.P. Grada Graza, a Tehnička škola Pula sa svojim  projektom TOTEM,  kompleksni modulno dizajnirani stup za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Dodao kako je projekt koji je trajao dvije godine, završava za mjesec dana te s obzirom da su vidjeli da je bio uspješan, s kolegama iz drugih razvojnih agencija prijavit će ga za dalje, na slične projekte i nove natječaje.

„Bilo nas je po tri partnera na svakoj strani i moram reći da je koordinacija bila vrlo dobra te smo postigli sve zadane ciljeve. Vrlo smo zadovoljni s rezultatima jer smo napravili i više od očekivanog“, rekao nam je Simon Jeraj, predstavnik slovenskih partnera na projektu.

Potvrdio je riječi Cetine kako su poduzetnički planovi bili toliko dobri i realni da neki od njih idu i u realizaciju. „Tako da smo uvidjeli da je ovo pravi put kojim smo išli te ćemo ovu priču po nekim regijama i nastavljati. Već smo prijavili na IPA SLO - HR više projekata s IDA-om i čekamo rezultate te se nadamo da ćemo ovako uspješno i dalje djelovati“, zaključio je Jeraj.

Sabatti je također izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta kojeg u visini od 85 posto, u iznosu od  570.074.20 eura financira Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj (ERDF). Preostala sredstva za aktivnosti, u iznosu od 85.511.13 eura, osiguravaju partneri uključeni u provedbu projekta. Kao partnera u projektu, budget Istarske razvojne agencije je 84.386,00 eura.

U tijeku provedbe projekta tri uspješna istarska poduzetnika nesebično su pomagala učenicima  - dr.sc. Branimir Ružojčić, TEMA d.o.o.  Adriano Pliško, I.T. plus hosting  te Darko Špelić Prestige d.o.o.

Špelić je naglasio koliko je bio oduševljen poduzetničkim duhom mladih koji, smatra, treba poticati, a Sabatti je na kraju najavio kako će se upravo zahvaljujući ovom projektu u srednje škole možda uvesti predmet poduzetništvo. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa