Pula sredinom travnja dobiva Tehnološki inkubator

0
Valter Flego i Boris Miletić u obilasku radova
Valter Flego i Boris Miletić u obilasku radova

Pulski gradonačelnik Boris Miletić, kandidat IDS-a za župana Valter Flego i načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić posjetili su 12. veljače prostore nekadašnje bolnice u Zagrebačkoj ulici u Puli, povodom početka radova na novom Tehnološkom inkubatoru u sklopu europskog projekta Adriatic Economic Cluster Club (CLUSTER CLUB), čiji je IDA partner.

Glavni nositelj projekta CLUSTER CLUB je Unioncamere del Veneto, a osim IDA –e partneri su HGK-ŽK Rijeka, Pula (Hrvatska), Gospodarska komora Ancona, Gospodarska komora Chieti, Gospodarska komora Campobasso (Italija), Gospodarska komora Thesporotia (Grčka), Gospodarska komora Beograd, Gospodarska komora Leskovac, ALMA MONS regionalna razvojna agencija Novi Sad (Srbija), Gospodarska komora Tirana (Albanija). Projekt je započeo u ožujku 2011. te završava u kolovozu 2013. Vrijednost projekta CLUSTER CLUB koji se provodi u šest država je 2.629.694,71 EUR.

Inkubator bi trebao bit gotov sredinom travnja, rekao je direktor IDA-e Boris Sabatti. Napomenuo je da će prostore naselit novonastala poduzeća koja su u fazi osnivanja ili postoje do godinu dana. Unutra dobiva sve i u prostoru može biti do tri godine.

Tom je prilikom Flego ponovio kako je njegov glavni cilj smanjenje nezaposlenosti, razvoj gospodarstva i dizanje životnog standarda ljudi u Istri, a to je moguće samo konkretnim mjerama, koje će, kad postane županom, provoditi u suradnji s općinama i gradovima.

Kao prioritet izdvojio je tri vrlo konkretne grupe aktivnosti i modela kojima je cilj jačanje poduzetništva i stvaranje novih radnih mjesta. Metris u kojem je IDA, dakle javni sektor, uz pomoć EU fondova stvorila istraživački centar namijenjen potrebama istarskog gospodarstva. „Siguran sam da je snažnije povezivanje znanosti i gospodarstva dobitna formula uspjeha! Samo tako možemo u prvi plan staviti znanje, osigurati korištenje i razvoj novih tehnologija, implementaciju inovacija i poticati razvoj proizvoda i usluga sa što većom dodanom vrijednošću. Siguran sam da je ovo razvojni put i za naše Sveučilište u Puli kojeg još više moramo povezati sa istarskim gospodarstvom, ali i obratno“, naglasio je kandidat za župana i zaključio: „Uvijek govorim da je javni sektor svojevrsni servis privatnom sektoru i samo ako budemo svi puhali u isti rog, možemo očekivati uspjeh“.

Miletić je rekao kako je taj prostor nekad bio bolnica a danas je stavljen u funkciju razvoja i gospodarstva. „Bolnicom upravlja županija koja je ove prostore kada joj više nisu bili potrebni dala u ove svrhe. To je razlika kada u određene svrhe zemljištem upravlja državni nivo ili lokalni nivo“, dodao je i napomenuo da je to dokaz kako se lokalna razina itekako skrbi za potrebe svojih građana i brzo može nešto staviti u funkciju.

Drandić je na kraju rekao kako smo sretni što upravo u Istri imamo najbolju agenciju u Hrvatskoj – IDA-u. Nakon obilaska radova, okupljeni su posjetili i Metris, Centar za istraživanje materijala. (Tekst i foto: Paola Albertini

Valter Flego, Valerio Drandić, Boris Sabatti i Boris Miletić
Valter Flego, Valerio Drandić, Boris Sabatti i Boris Miletić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa