Ponos Hrvatske: Tko su Istrijani koji su zaslužili nagradu za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu

0
Supružnici Jehnić su petu godinu zaredom pun kamion svježeg voća nesebično darovali porečkom Crvenom križu
Supružnici Jehnić su petu godinu zaredom pun kamion svježeg voća nesebično darovali porečkom Crvenom križu

"Osjećamo se nekako sitno kada znamo da su među nama ljudi koji su riskirali svoje živote", prenio je dnevni list 24sata izjavu supružnika Marčela i Elde i Marčela Jehnić iz Jehnići pokraj Poreča, kojima je 27. siječnja u zagrebačkom Hrvatsko narodnom kazalištu dodijeljena nagrada Ponos Hrvatske za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu. Osim supružnika Jehnić, među 25 ovogodišnjih dobitnika nagrade, našlo se još dvoje Istrijana Vanja Andriollo iz Pule te Diego Makovac iz Volparije nedaleko Savudrije.

Jehnići nesebično pomažu potrebitima

Supružnici Jehnić ovu su nagradu zaslužili time što već petu godinu zaredom naberu pun kamion svježeg voća i povrća i urod nesebično daruju porečkom Crvenom križu pomažući tako potrebitima.

Njihov urod osim na stolovima najsiromašnijih nerijetko završava i na stolovima dječjih vrtića i po domovima za starije i nemoćne. Osim porečkom Crvenom križu Jehnići su nedavno svoje voće i povrće darovali riječkoj udruzi Banka hrane Hrvatska koja prikuplja donacije za socijalno najugroženije stanovništvo diljem Lijepe naše.

Plesom pobijedila opaku bolest

Vanja Andriollo, rođena Šibenčanka koja trenutno živi na relaciji Pula - London, borila se i pobjedila karcinom bubrega, koji je metastazirao u veljači 2010. godine na debelo crijevo i jetru. Nakon operacija odstranjivanja bubrega i malignih metastaziranih stanica, ova se 75-godišnjakinja dušom i tijelom predala plesu za koji smatra da je je izliječio i spasio joj život. Za liječnike je Vanja medicinsko čudo, jer uspjela je pobijediti opaku bolest. Ona uživa u svakoj sekundi života, a upisala je i fakultet.

Vanja Andriollo borila se i pobijedila karcinom bubrega
Vanja Andriollo borila se i pobijedila karcinom bubrega
Diego spašavao žrtve s Costa Concordie

Diego Makovac nesebično je spašavao žrtve s kruzera Costa Concordia , iako je i sam kao putnik bio u opasnosti. Naime, Diego je sa svojom obitelji i prijateljima boravio na spomenutom kruzeru, a prilikom njegova napuštanja i nakon što je u čamac za spašavanje smjestio svoju suprugu, kćer i prijatelje, svoje je mjesto u čamcu prepustio je drugima. Diego je u konačnici među posljednjima napustio kruzer, jer je ostao pomagati drugim putnicima.

Ovu nagradu dodjeljuje udruga Ponos Hrvatske u suradnji s dnevnim listom 24sata, Agrokorom i Hrvatskom televizijom, a 27. siječnja u Hrvatskom  narodnom kazalištu u Zagrebu održana je svečana, osma po redu, dodjela nagrada za 2012. godinu.

Dodjela je osim dobitnika, okupila i petstotinjak uzvanika iz svijeta politike, gospodarstva i kulture, koji su došli pozdraviti ove hrvatske heroje te svojim prisustvom uveličati događaj. Kao visoki pokrovitelj Ponosa Hrvatske, heroje je pozdravio predsjednik Republike Ivo Josipović. (D.B.)

Diego Markovac nesebično je spašavao žrtve s Costa Concordie
Diego Markovac nesebično je spašavao žrtve s Costa Concordie

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa