Luka Stepančić jedini Istranin na SP-u u rukometu: Htio biti nogometaš poput oca, pa na nagovor bratića postao rukometaš

0
Luka Stepančić na SP-u u Španjolskoj
Luka Stepančić na SP-u u Španjolskoj

Hrvatska rukometna reprezentacija večeras igra ključnu utakmicu na SP-u u Španjolskoj. Četvrtfinalni dvoboj protiv Francuske već je proglašen finalom prije finala. U dosadašnjim utakmicama značajnu rolu odigrao je i Labinjan Luka Stepančić, jedini reprezentativac iz Istre. U utakmici osmine finala protiv Bjelorusije, koju je Hrvatska dobila 33:24 (21:9), Stepančić je s šest golova bio najbolji strijelac utakmice.  

Nakon Valnera Frankovića, koji je igrao za zlatnu reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, Luka Stepančić drugi je Labinjan u povijesti koji je zaigrao za hrvatsku rukometnu reprezentaciju.     

Samo nekoliko dana nakon što je dobio poziv izbornika Slavka Goluže da se priključi hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji za nastup na SP-u u Španjolskoj, najbolji istarski rukometaš Stepančić dobio je još jedno priznanje. Sportska redakcija Jutarnjeg lista uvrstila ga je među hrvatske sportaše „koji će nas uveseljavati 2013. godine“. Pored Luke, u izboru Jutarnjeg lista još su njegov imenjak Modrić, nogometaš Mateo Kovačić, bacačica diska Sandra Perković, tenisač Marin Čilić, biciklist Robert Kišerlovski, skakačica u vis Branka Vlašić i košarkaš Dario Šarić. Supertalentiranog košarkaša Šarića novinar je opisao riječima „ono što je Stepančić u rukometnom svijetu, to je u košarci Dario Šarić“.

Luka Stepančić s tatom Frankom, sestrom Anom i mamom Ankicom
Luka Stepančić s tatom Frankom, sestrom Anom i mamom Ankicom

Stepančić je u reprezentaciju pozvan nakon ozlijede Denisa Buntića, koji igra na desnoj strani hrvatskog napada, pa se Stepančić već najavljuje kao “nova zlatna ljevica hrvatskog rukometa“.

Talentirani labinski rukometaš ove je godine zablistao u dresu Zagreba CO, a pozornost šire rukometne javnosti i izbornika privukao je igrama u Ligi prvaka gdje je zabio 36 pogodaka. Zajedno sa Zagrebovim golmanom Filipom Ivićem uvršten je u top 10 mladih igrača u Ligi prvaka.

Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj njegovo je prvo veliko seniorsko natjecanje, a s juniorskom reprezentacijom je 2009. godine osvojio naslov svjetskog prvaka.

Zanimljivo je da je Luka kao dječak najprije trenirao nogomet (otac mu je bivši nogometaš Franko Stepančić), a onda ga je u 2. razredu osnovne škole bratić Toni Bronić, koji je trenirao rukomet, jednom poveo sa sobom na trening te je shvatio da mu rukomet više leži.

Prvi trener bio mu je prof. Ratko Benazić, a kasnije su ga učili Valner Franković, Klaudio Brezac te Zdenko Batinić, od koga je, kaže, najviše naučio. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa