Jukopila: Tražimo davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

0
KOnferencija za medije Nezavisne liste Emila Jukopile
KOnferencija za medije Nezavisne liste Emila Jukopile

Šest od 16 vijećnika koliko ih broji Općinsko vijeće Medulina potpisalo je i predsjedniku Općinskog vijeća, danas uputilo zahtjev za hitno sazivanje sjednice Vijeća radi davanja u zakup 209 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Nezavisne liste Emila Jukopile.

"Neki će možda reći da je ovaj naš zahtjev sada, pred kraj mandata, postavljen samo zato da bi se dodvorili biračima, ali to zaista nije tako. Naime, prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu poslan je u saborsku proceduru, čuli smo to svi na vijestima, i kada taj zakon stupi na snagu domaći poljoprivrednici više neće imati prioritet kod dodjele poljoprivrednog zemljišta kao što je to bilo do sada i zato ih treba bez odgode zaštititi. Prema našim informacijama ima puno zainteresiranih za takav zakup zemlje (sada je to moguće na pet godina) i zaista će biti šteta ako općina propusti pomoći našim ljudima. To su ljudi koji svaki dan susrećemo u butigi, kafićima, na moru  i baš o njima moramo razmišljati i njima moramo pomagati. Ti su ljudi, na žalost, u posljednje četiri godine zaboravljeni, a njihovi interesi zapostavljeni, unatoč tome što smo donijeli  Program raspolaganja državnim zemljištem. Po svemu sudeći, on je stavljen na dno nečije ladice, daleko od očiju javnosti", rekao je Emil Jukopila, obrazlažući zahtjev.

Govoreći o medijima, Jukopila je naveo kako je  7. prosinca prošle godine kao općinski vijećnik i predsjednik Odbora za financije i proračun, zatražio informaciju o tome s kojim medijima Općina ima sklopljen ugovor, na što je, kako kaže, dobio poprilično iznenađujući odgovor. Jukopila je kazao kako mu je načelnik odgovorio da Općina godišnje za promidžbu troši 211,826 kuna, odnosno da ima sklopljen ugovor s tri tvrtke, ali kako načelnik ne navodi imena medija u kojima se objavljuju plaćene informacije.

"Zaključio sam da se plaćene informacije objavljuju na Radio Maestralu, pulskoj TV Novoj te na portalu Ipress", kaže Jukopila i dodaje kako ga je ponovo iznenadio odgovor načelnika jer su iznosi koji se plaćaju pojedinim medijima za objavu informacija, prema riječima načelnika Buića, poslovna tajna.

"Na ovakvo ponašanje vladajuće garniture mogu samo reći da je načelo transparentnosti jedno od osnovnih načela u borbi protiv korupcije. Nadalje, pravo na dostupnost informacijama kojima raspolažu tijela javne vlasti jedno je od temeljnih ljudskih prava i održivog razvoja, pa je sigurno da stanovnici općine Medulin imaju pravo znati koliko se njihovog novca troši na pojedine medije, a javna vlast ima obvezu te podatke javno i podastrijeti", istaknuo je Emil Jukopila naglašavajući kako je sramotno je i skandalozno da mu se kao vijećniku na bilo koje pitanje o radu Općine odgovori na način da se radi poslovnim tajnama. Jukopila kaže, želi upozoriti ljude da se, u slučajevima kada se pod pojedine reportaže ili izvještaje ne stavlja natpis, da je objava plaćena, radi o namjernom dovođenju u zabludu naših stanovnika.

Naime, pompoznim objavama pojedinih zbivanja u općini u nekim medijima, mišljenja je Jukopila, stvara se lažni dojam da je događaj značajniji nego što to on jest, a  važan je samo onoliko koliko ga se plati. "I da, znam da  će mi se odgovoriti kako su u moje vrijeme iznosi za promidžbu bili veći nego sada", priznao je Jukopila, istovremeno dajući odgovor kako je u međuvremenu puno toga pojeftinilo i kako su se pojavili ekonomičniji načini komunikacije s građanima.

"Pozivam plaćene medije da svakako objave ovu našu konferenciju budući da ih se plaća našim novcem, i neka ne budu u strahu od Buića", poručio je Emil Jukopila na konferenciji za novinare na kojoj su uz njega sudelovali i općinski vijećnici Davor Zoričić i Goran Žmak.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa