Dani Istre u Vojvodini: Punkeri, pisci i likovni umjetnici predstavili Poluotok

0
Pino ivančić izveo je performans
Pino ivančić izveo je performans

Tradicionalni Dani Istre u Vojvodini održani su ove godine sredinom studenog, kada su se nizom kulturnih programa Istrani predstavili publici u Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici. U sklopu teme ovogodišnjih Dana Istre u Vojvodini „Tradicija kao suvremenost Istre“, predstavljeni su umjetnici koji kroz svoj osobni umjetnički izričaj osuvremenjuju istarsku tradiciju, te time povezuju prošlost i sadašnjost, jačajući ali i stvarajući istarski regionalni identitet.

Gost književnog susreta bio je Radoslav Petković, vojvođanski autor romana "Put u Dvigrad"

Prve večeri gostovanja u Vojvodini, u Novosadskoj caffe' knjižari predstavili su se pisci koji pišu na dijalektima ili tematiziraju prostor prošle i suvremene Istre: Neven Ušumović, Roberta Razzi, Igor Grbić i Roberta Dubac, a gost susreta bio je Radoslav Petković, vojvođanski autor romana "Put u Dvigrad", koji je radnju svog  romanesknog prvijenca još 1979. godine smjestio u ovaj istarski gradić. Iste večeri u istom prostoru predstavili su se i istarski kantautori, čije je stvaralaštvo također bitno obilježeno tradicijom i tradicijskim elementima – Elis Lovrić, Bruno Krajcar i Dražen Turina Šajeta. U Fabrici, Klubu Studentskog kulturnog centra Novi Sad, koncert je pak u kasnim večernjim satima održala punk skupina The Shaiones.

U subotu prijepodne koncert su u Muzičkoj školi Josif Marinković u Zrenjaninu održali Elis Lovrić i Bruno Krajcar, a isti je dvojac u podne nastupio i u zrenjaninskom Pozorišnom klubu Zeleno zvono. Gradska biblioteka u Subotici u subotu navečer ugostila je pak književnu večer poput one održane u Novome Sadu dan ranije. Istovremeno je u Muzeju suvremene umjetnosti Vojvodine otvorena izložba "Pad – San o ljudskosti ili traganje za moralnim", koja kroz radove devetero istarskih umjetnika tematizira svijet izokrenutih vrijednosti. Na izložbi su svoje radove tako izložili Hassan Abdelghani, Petar Brajnović, Alen Floričić, Josip Pino Ivančić, Marina Orlić, Robert Pauletta, Borut Skok i Bojan Šumonja, dok su prigodom otvaranja izložbe, čije su kustosice Gordana Trajković i Tina Širec Đodan, performanse izveli Josip Pino Ivančić i Petar Brajnović.

„Okusi Istre“, u Novome Sadu i Zrenjaninu

U okviru predstavljanja Istre u Vojvodini priređene su i dvije eno–gastro prezentacije pod nazivom „Okusi Istre“, u Novome Sadu i Zrenjaninu, na kojima su Istrani svojim gostima predstavili i ponudili i dio gastronomskog identiteta Poluotoka. U okviru Dana Istre u Vojvodini po prvi puta iz Novoga Sada realizirana je trosatna radio emisija voditeljskog dvojca Dražen Turina i Kristijan Nemet, u cijelosti posvećena ovom događaju, koja je u prvome djelu kao radio-most istovremeno emitirana na valovima Radija Novi Sad i HR - Radio Pule, a potom na valovima pulskog radija.

Slaviša Gruić: Vojvodina i Istra u mnogim su stvarima vrlo slične

Dvodnevni program donio je i zajedničku konferenciju za medije na kojoj su potpredsjednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić, te pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, medije još jednom upoznali sa sadržajem Dana Istre u Vojvodini, ali i naglasili važnost ovog sada već 12-godišnjeg druženja kroz međusobne posjete i kulturnu razmjenu.

- Izuzetno smo zadovoljni što smo imali priliku ugostiti prijatelje iz Istre, istarske umjetnike i kulturnjake, te Vojvođanima prikazati dio suvremenog istarskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Drago nam je da se tradicija naših susreta nastavlja, no voljeli bi da to potraje i duže od 2-3 dana. Programe i sadržaje Dana Istre u Vojvodini raširili smo na nekoliko gradova, jer i time želimo pokazati koliko nam je važna ova suradnja s Istrom, prenio je Grujić, koji je na funkciju pokrajinskog sekretara za kulturu stupio prije nekoliko mjeseci, te mu je ovo prvi susret s Istranima u ovoj ulozi.

Slaviša Grujić i Vladimir Torbica
Slaviša Grujić i Vladimir Torbica
- Vojvodina i Istra u mnogim su stvarima vrlo slične, iako nas dijeli 500-tinjak kilometara udaljenosti. Imamo velik broj zajedničkih tema, interesa, ali i lijepih i dobrih uspomena. Građani Istre i Vojvodine govore jezikom kojim se razumiju, kojeg razumiju sve narodnosti koje žive na tim prostorima. Ne mislim pritom na hrvatski ili srpski, ili neki od jezika brojnih manjina koje čine multikulturalno bogatstvo naših sredina, već jezik prepoznavanja i tolerancije kojeg njegujemo unutar naših regija, a samim time i između regija, poručio je Grujić.

Torbica: Kultura je ta koja otvara vrata

- Kada smo prije 12 godina pokrenuli ovo druženje naših dviju regija, naših umjetnika i kulturnjaka, te uspostavljali sada već duboko prijateljstvo, upravo je bogatstvo nacionalnih manjina bilo među mnogim stvarima koje nas povezuju. Treba pritom naglasiti kako izraz "manjina" predstavlja samo broj, no ono što su Talijani, Crnogorci, Srbi i ostali u Istri, ili pak Mađari, Hrvati, Slovaci i mnogi drugi u Vojvodini, to je nešto daleko važnije i više od običnog broja. To je kulturno bogatstvo koje je obilježilo i Istru i Vojvodinu, pa mi kroz sve ove godine pokušavamo jedni drugima pokazati te različite kulture, koje zapravo žive i stvaraju zajedno, na istom prostoru, poručio je Torbica, dodajući: "Ukoliko želimo napredovati – jer i jedni i drugi bit ćemo u Europi, mi pripadamo Europi - trebamo s ovakvom suradnjom nastaviti. Kultura je pritom samo početak, na to će se nadam se uskoro nadograditi i drugi oblici suradnje, koji možda za svakodnevni život više znače, poput gospodarstva. No, kultura je ta koja otvara vrata, pa je nama izuzetno drago da smo ovdje u Vojvodini našli iskrene prijatelje, koji su nam ta vrata i otvorili, primili nas i prihvatili, a mi smo im – nadam se s istim gostoprimstvom - znali i znat ćemo uzvratiti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa