Izlog Zavoda za zapošljavanje najgledaniji je u gradu

0
Mnogi su građani u potrazi za poslom
Mnogi su građani u potrazi za poslom

Kriza, nezaposlenost, besparica, beznađe… Sve su to riječi koje se neprestano čuju i daju iščitati na licima očajnih i prestravljenih građana koji su u potrazi za poslom ili u stalnom strahu da će ga izgubit, jer vremena su teška.

Očekivano, na pulskom je Zavodu za zapošljavanje više nego živo. Građani ulaze i izlaze, već po navici vade radnu knjižicu u koju uredno dolaze po pečat kao još jedan dokaz o njihovom statusu kojega je više nego teško promijeniti - nezaposlen. Neki se već znaju „iz đira“ i šale na vlastiti račun. Nekolicina bivših Uljanikovaca u petak je dobila otkaz, pa jedan drugom dovikuju: “Došao si se prijaviti?“, „Ma nisam, sutra ću, ima vremena“.

Zavod je jedino mjesto na kojem zapošljavaju na neodređeno

Crni humor najbolji je lijek, pa mi tako Esad Ahmetović koji je nakon 14 godina rada u Uljaniku dobio otkaz, kaže: „Zavod je jedino mjesto na kojem zapošljavaju na neodređeno. Ovdje je jedino mjesto na kojem možete biti sigurni da ćete i ostati“, smije se sebi u bradu. Kaže da je vrijedan i zna raditi svašta te se za posao ne boji. „Mogu tokariti, zavarivati, zidarim… Navikao sam raditi na crno, vikendima, zimi… Ne znam jedino što ću reći kćeri koja studira medicinu i svaki mjesec treba 350 eura“, veli u nadi da neće još dugo biti nezaposlen.

Mićo Todorović dobio je otkaz godinu i pol dana pred odlazak u mirovinu. „Da mi je osamdesetih godina netko rekao da ću morati brinuti o poslu, preživljavanju i odlasku u mirovinu, rekao bi mu da je lud!“, veli i dodaje da ne može vjerovati kakva ga je sudbina zadesila. „Nitko više ne poštuje i ne cijeni radnika. Poslodavci su nezahvalni i samo nas natovaruju poslom, a plaća je mala i neredovita. Nažalost, još moraš biti zahvalan da uopće radiš i to je jedan začaran krug iz kojeg ne vidim izlaza“, rekao je razočaran.

Esad Ahmetović i Mićo Todorović
Esad Ahmetović i Mićo Todorović

Dvije djevojke s Butigom u ruci čitaju oglase u "izlogu" Zavoda i ne skrivaju sram zbog nezaposlenosti. U sezoni se još nekako snađu, ali kako kažu, zima je duga. Otišle su nedavno na razgovor za posao konobarice u jedan pulski kafić i ondje zatekle opaku konkurenciju - čak 32 djevojke došle su na razgovor za taj posao!

Mladi u Zavod dolaze na savjetovanje kod pravnika kako bi doznali sve o pogodnostima tj. olakšicama pokretanja vlastitog biznisa. „Dobio sam otkaz i odlučio pokrenuti vlastiti posao. Država će mi dati olakšice, ali to je zapravo moj novac. Naime, ono što bi od Zavoda trebao dobiti kao naknadu za nezaposlenost, uložiti ću u novi posao za koji mi treba pregršt papira, savjeta, vremena, a u konačnici i novaca“, rekao je jedan Mario i priznao da se najviše od svega boji da neće uspjeti u svom naumu. „Ne znam što ću ako mi vlastiti biznis ne uspije. Imam dvoje djece, a plaća od supruge jedva je dostatna za kredit i režije“, priznao je.

„Gungula“ na Zavodu i ispred njega velika je tijekom čitavog prijepodneva, a statistike ne idu u prilog njezinu smanjenju. Ondje se, nažalost, redovito susreću pripadnici svih generacija, životnog iskustva, profesija… (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa