Flego: Kajin i Jakovčić su puno napravili za Istru, ali vrijeme je za nove ljude

0
Flego se rado odazvao na razgovor, ali je džentlmenski odbio komentirati unutarstranačke igre
Flego se rado odazvao na razgovor, ali je džentlmenski odbio komentirati unutarstranačke igre

Jutarnji list je u izdanju od 18. studenog objavio opširni tekst o najnovijim događajima u IDS-u. Tekst novinara Luke Benčića započeo je razgovorom s Valterom Flegom, aktualnim gradonačelnikom Buzeta i za sada jedinim IDS-ovom kandidatom za istarskog župana. Odmah na početku razgovora Flego je odbacio tvrdnje da je Jakovčićev pijun.

- Nisam ničiji igrač, a najmanje Jakovčićev. I Kajin i Jakovčić puno su napravili za Istru i za IDS, ali nakon 20 god vrijeme je za nove ljude, novu generaciju – kaže. Buzetski gradonačelnik rado se odazvao na razgovor, ali je džentlmenski odbio komentirati unutarstranačke igre.

Na izborima za gradonačelnika Buzeta Flego osvojio rekordnih 85,4 posto glasova

- Ja sam kreator, a ne komentator – kaže. Sudeći po njegovoj biografiji, Flego je politički štreber, zasad još bez mrlje u karijeri, piše Jutarnji list. Gradonačelnik je već dva uzastopna mandata, prije toga bio je dogradonačelnik.

Nakon što je završio tehnički fakultet u Rijeci i magistrirao menadžment na ekonomiji, zaposlio se u Istarskom vodovodu. Član stranke je od 2001., kada je postao gradonačelnik. U braku je deset godina, supruga mu je učiteljica, imaju dva sina od osam i deset godina i žive u obiteljskoj kuću u Buzetu, gradu u kojem živi i Damir Kajin s kojim se dobro poznaje. Na neposrednim gradonačelničkim izborima 2009. godine osvojio je nevjerojatnih 85,4 posto glasova, postavivši hrvatski rekored među svim gradonačelničkim kandidatima. I buzetske statistike idu mu u prilog. Kako kaže, stopa nezaposlenosti je 4,4 posto, dakle tri puta bolja od državnog prosjeka, indeks razvijenosti je 115, što je također daleko više od prosjeka, a zajedno sa svojim timom uspio je iz vanjskih izvora osigurati duplo više novca od gradskog proračuna za gradske projekte.

- Napravili smo prvi gradski dom za starije i nemoćne u Hrvatskoj, imamo program pomoći u kući, obilazak nemoćnih – nabraja Flego. Buzetski gradonačelnik kaže da je došlo vrijeme da napravi korak dalje.

- Spreman sam za vođenje Istarske županije. Istra je po mnogim pokazateljima najnaprednija hrvatska regija, ali može i mora bolje. Nastupilo je novo vrijeme koje traži neke nove ljude – govori Valter Flego. Njegov program, kaže, obuhvaća završetak aktualnih projekata u Istri kao što su Brijuni rivijera, plinofikacija, zračna luka i bolnica te pokretanje čitavog niza novih projekata i investicija.

- Moramo znati, da tko god bude župan, bit će župan i u Europskoj uniji. Trebat će osigurati sredstva za projekte, ujedno i zaštititi naše obrtnike, poljoprivrednike i poduzetnike – nabraja Flego. Iako situacija u stranci trenutno nije idealna, Flego ne sumnja u budućnost IDS-a kao lidera Istre.

- IDS ima veliku sreću što je uspio izgraditi niz novih osoba i toliko smo čvrsta stranka da nas ništa ne može poljuljati – tvrdi Flego.

Jakovčić: Svi su se povampirili kada sam rekao da odlazim

Jakovčić je naravno, zadovoljan Fleginim angažmanom i uvjeren je u njegovu pobjedu, i na unutarstranačkim izborima i lokalnim izborima u svibnju 2013.

Za Kajina, ipak, prognozira fijasko koji bi najveće razmjere mogao imati u njegovom vlastitom gradu, Buzetu.
- Priče o maloj podršci IDS-u priče su koje ne drže vodu. Gledajte, na posljednjim izborima imali smo Flegu koji je pobijedio s 85 posto, Miletića u Puli sa 60 posto, Sponzu u Rovinju sa 70 posto. Ja se, kao što sam i najavio, više neću kandidirati, ali pobjeda IDS – ovog kandidata na izborima za župana nije uopće upitna - rekao je Jakovčić za Jutarnji list. Tvrdi da ga je još prošle zime Milanović pokušao ucijeniti, nudeći mu mjesto na listi za Europarlament ukoliko on SDP–u prepusti Pulu, što je istarski župan odbio.

- Nisam krio da je moja ambicija Europarlament i to je jedan od razloga zašto sam se odlučio i vratiti poduzetništvu koje mi je prije nego što sam se bavio politikom dobro išlo. Drugi razlozi su osobne prirode i ne bih o njima u javnosti. Što se Europarlamenta tiče, za to sam si još ostavio prostora. SDP nije jedina stranka za doći do tamo, primam puno poziva ljudi. A i neke stranke su počele javljati – ispričao je Jakovčić novinaru Jutarnjeg koji i dalje tvrdi da situacija u Istri nikako ne može naškoditi koaliciji s SDP–om na nacionalnoj razini.

- Svi su se povampirili kada sam rekao da odlazim, a cilj je, očito, obezvrijediti IDS. Želio sam otići u miru, ali vjerujte mi, sada sam baš lijepo nabrijan ostati u politici do ovih izbora – najavljuje Ivan Jakovčić.

Jakovčić se neće kandidirati za župana no bar do siječnja 2014. ostaje predsjednik IDS-a

S druge strane, Damir Kajin već se neko vrijeme pokušava predstaviti kao disident. Po mjestu gdje su se prvi puta okupili, hotelu Filipini kraj Poreču, ekipa njegovih pristaša, a među njima su Ivan Herak, Stevo Žufić, Dino Debeljuh te još čitav niz otpisanih IDS–ovaca. Na izbore za župana Kajin će izaći kao predstavnik grupe građana, što je i sam potvrdio.

Iako to još nije službeno potvrđeno, sasvim je neizvjesno je li u Zagrebu za ovaj angažman isposlovao Milanovićevu podršku. Mada Jakovčić tvrdi da bi na toj kandidaturi, zajedno sa SDP–om, mogao polomiti zube, prve ankete u dobroj mjeri idu u Kajinovu korist.

Iako je najavio svoj odlazak iz politike, Jakovčić i dalje vuče, ili barem nastoji vući svoje konce, pokušavajući isturiti u prvi plan neke od mlađih IDS-ovih političara, formiranih pod njegovim patronatom.

Neće se kandidirati za župana, no do daljnjeg, barem do siječnja 2014. kada su na redu unutarstranački izbori, ostaje predsjednik stranke. Kajin zna reći da Nino „odlazi da bi ostao“, no ako je to i istina, pitanje je koliko će u tome biti uspješan, u svjetlu činjenice da je odmetanje učenika od učitelja u hrvatskoj politici redovita praksa u onom trenutku kada učiteljeva moć počinje slabiti.

A pogotovo kada dođe do gole borbe za opstanak. Sudeći po aktualnim okolnostima, i u stranci i u koalicijskoj centrali, kod Jakovčića se upravo to događa. Milanovićevu poruku da IDS vodi kao mafijašku organizaciju mnogi upućeni u okolnosti u Istri smatraju vrlo znakovitom.

S druge strane Jakovčić tvrdi da je stranka, unatoč Kajinovom odmetanju, stabilna, a Milanovićeve poteze vrlo je oštrim diskursom usporedio s onima Franje Tuđmana, kada je IDS pokušavao destabilizirati iznutra.

Odnos između Kajina i Jakovčića je složen i svatko od njih ima svoju verziju priče

Fronte su otvorene, politička situacija u Istri je šizofrena, kao i pozicije u kojima su se našli njeni akteri, s nekoliko mogućih scenarija u kojem će se smjeru dalje razvijati, a prognoze su nepredvidljive.

Baš kao i sve vezano za lik i djelo osebujne političke figure Ivana Nine Jakovčića i njegovog ništa manje osebujnog kolege Damira Kajina.

Odnos između Damira Kajina i Ivana Jakovčića dosta je složen i mada svatko od njih ima svoju verziju priče zašto su ušli u otvoren rat, najizglednija je ona da je Kajin, nakon Jakovčićevog odlaska, vidio sebe u njegovoj stolici župana i predsjednika stranke.

Jakovčić, je, međutim, za tu ulogu pripremao svoje mlađe kolege, u prvom redu Miletića i Flegu, dok je Kajina namjeravao ostaviti u Saboru, gdje IDS zastupa već tri mandata. Tijekom za IDS slavnih devedesetih, u okolnostima rata, privatizacije, borbe za radna mjesta, spas istarskih firmi i otpora HDZ–u, Jakovčić i Kajin bili su dobri prijatelji.

Kajin je Jakovčiću bio jamac za kredit 1997.

Iako Jakovčić danas tvrdi da je prije ulaska u politiku bio uspješan poduzetnik, oni koji su ga u to vrijeme poznavali kažu da je u Poreču sa suprugom i djecom živio u stanu od 50 kvadrata i to još od vremena dok je bio komercijalist u Pazinki.

Kajin je pak, u politiku ušao kao tipičan white collar proleter – nezavršeni student prava, od roditelja poljoprivrednika, 12 godina radio je u Istarskom vodovodu kao imovinsko–pravni referent. Zanimljiva je i činjenica da je Kajin Jakovčiću 1997. bio jedan od jamaca za kredit  kojim je ovaj kupio ruševine u selu Sveti Jakov. Jakovčiću u dobroj mjeri danas pripisuju i zasluge za brendiranje Istre kao i vinske i gastro regije, što se poklapalo s njegovim poduzetničkim ambicijama iz devedesetih.

Kajin se u poduzetničke poduhvate nije upuštao nikada, živio je samo od plaće koja, doduše, nije bila loša i tu su se javno vidjele razlike u karakterima ovih dvaju političara.

Prijateljstvo Kajina i Jakovčića, počelo je pucati iza 2004., nakon dolaska Ive Sanadera na vlast?

Iako je stranka u to vrijeme prema van nastupila homogeno, još devedesetih dolazio je do trzavica koje ipak nisu narušile političko prijateljstvo. Prijateljstvo Kajina i Jakovčića, navodno, počelo je pucati iza 2004., nakon dolaska Ive Sanadera na vlast. Kajin je Jakovčiću zamerao što se povezao s bivšim premijerom, počeo trgovati oko proračuna, projekata i slično, sklopivši svojevrsni 'pakt o nenapadanju'. Priča je išla toliko duboko da je, kako nam tvrdi naš izvor , Sanader svoje ministre zvao 'na pranje' ako bi čuo da su govorili nešto protiv Jakovčića. Naravno, Jakovčić poriče da u tome ima istine.

- Ne želim se spuštati na razinu da komentiram takve optužbe. Kao župan, surađivao sam sa svakom Vladom, pa tako i Sanaderovom. Naravno da moram surađivati ako hoću novac za bolnicu, za sveučilište. Nisam imao izbora – kazao je Jakovčić.

Debakl na predsjedničkim izborima naveo Jakovčića da podcijeni Kajina i njegov politički ugled

Kajin se, tvrde izvori Jutarnjeg, od Jakovčića finalno odvojio tijekom priprema za predsjedničke izbore 2009.  Kajinu je, naime, proradila taština i inzistirao je da bude IDS–ov predsjednički kandidat na državnim izborima, što su Jakovčić i ekipa iz vodstva smatrali lošom idejom.

Nakon mukotrpnih pregovora i Kajinovih uvjeravanja da će osvojiti preko 20 posto glasova, IDS je ipak pristati stati uz njega, ali na kraju, kandidatura se pretvorila u debakl i na nacionalnoj razini prošao je sa svega 3,87 posto, osvojivši 76.411 glas.

Čini se da je upravo debakl na predsjedničkim izborima naveo Jakovčića da podcijeni Kajina i njegov politički ugled. Otvorivši unutarstranačke izbore za kandidata za župana, Jakovčić se nadao da će Kajin javiti i izgubiti od Flega, čime bi mu bili izbijeni svi aduti iz rukava. Naime, po stranačkom etičkom kodeksu, kandidat koji izgubi mora na izborima bezuvjetno podržati pobjednika. Kajin, se međutim, ne misli javljati jer si je osigurao SDP-ovu podršku.

- U toj farsi ne želim sudjelovati. Neću se kandidirati kroz IDS – eksplicitno je potvrdio. Iako tvrdi da je 'nabrijan na pobjedu', Jakovčićev manevarski prostor sve je manji, a panika raste. Sve se manje pojavljuje u javnosti, a s protokolarnih događaja bježi pred novinarima. Milanović očito više ne misli tolerirati županovo ponašanje, gdje je zadnji incident bio sukob oko Plomina 3 te je ponovno ispalo da Jakovčić sjedi na dvije stolice. Predsjednik IDS-a sad je opet zaigrao na homogenizirajući lokalpatrionski sentiment Istrijana, uspoređujući Milanovića s Tahijem i Tuđmanom, no pitanje je koliko to danas više pali, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa