Zanima vas ekologija, ekonomija, energetika? Permakultura je za vas!

0
Tzv. zeleni zid popularan je u permakulturi
Tzv. zeleni zid popularan je u permakulturi

Nakon sedam godina, Pula će opet biti domaćin 72-satnog tečaja permakulturnog dizajna koji se uskoro planira u Centru cjelovitog zdravlja Valovi.

Ovaj tečaj jest međunarodno standardizirana “osnova škola” permakulturnih tehnika i daje zaokružen pregled nad njima, od vrtlarskih do graditeljskih ili onih koje se bave “uradi-sam” energetskim instalacijama. Tečajevi ovog tipa u cijelom svijetu su prepoznati kao odskočna daska za bavljenje permakulturom i pravo su mjesto za svakoga tko se pita o ekološkoj, ekonomskoj, energetskoj ili društvenoj sutrašnjici u kontekstu sve kriznijeg 21. stoljeća. O tečaju, ali i permakulturi i njezinoj važnosti razgovarali smo s permakulturnim instruktorom Ivanom Gregovom.

*Što je to permakultura?
- Radi se o oblikovanju svojeg životnog prostora pomoću oponašanja prirodnih procesa. Tu mislimo na kuću, stan, imanje, okućnicu, farmu, plantažu ili firmu… Bilo što. Rezultat takvog radilaknog dizajna jest održivost - financijska, ekonomska, ekološka… Ali i veća kvaliteta življenja.

*O kakvom je tečaju riječ?
- 72-satni tečaj permakulturnog dizajna jest cjelovita škola tehnika koje koristimo u permakulturi. Svrha jest dobiti informacije i teorijska znanja, no prvenstveno ovladati vještinom oblikovanja na permakulturni način, dakle napraviti nacrt preuređenja svoje kuće, tako da ona daje energiju, grijanje, hranu… Takav nacrt nakon tečaja možete i realizirati.

Projektiranje u permakulturi
Projektiranje u permakulturi

*Koje su pozitivne strane takvog načina vrtlarstva i graditeljstva?
- Permakultura očito ide dalje od samog vrtlarstva. Pozitivne strane su mnoge, ali počnimo sa gorućima – onim financijskima. Ako izolirate kuću prirodnim materijalima ili postavite tzv. zeleni krov umjesto crijepa, koštat će vas samo trećinu od “konvencionalnih” materijala. Zatim ćete i grijanje platiti samo trećinu od dosadašnjeg. Ako zbrojite uštede, mislim da daljnje razloge ne treba nabrajati. S prirodnim materijalima nećete biti u kontaktu s toksinima, nećete udahnuti vlakno kamene vune i slično. Jezerce ispred vaše kuće biti će dio sistema grijanja, ali istovremeno i navodnjavanja vrta, sakupljanja kišnice i uzgoja ribe. Drugim riječima, vaša kuća i vrt, životni prostor postat će održiviji, manje ovisan o vanjskim promjenama i krizama, ali ujedno i ugodniji i sadržajniji.

*Kakve su reakcije polaznika nakon završenog tečaja, koja znanja stjeću i što im ona u budućnosti omogućavaju?
- Nakon ovakvih tečaja, po raznim gradovima se često pokreću grupe entuzijasta koji nastavljaju bavljenje permakulturom, razvijaju i realiziraju svoje projekte. Sa završenim polaznicima smo u zadnjih godinu dana radili, primjerice na ovakvim projektima, gradnji njihovih objekata od recikliranih materijala, osmišljavanju “vertikalnih gredica” (gdje povrće raste na zidu), ili, nedavno u Solinu na kompletnoj pretvorbi jednog običnog dvorišta u permakulturno, u samo jednom danu. (Paola Albertini)

Graditeljstvo u permakulturi
Graditeljstvo u permakulturi

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa