Na području Pule i Pazina povećan broj kaznenih djela povezanih s drogom

0
U akciji sudjeluju brojni partneri
U akciji sudjeluju brojni partneri

"Kako bi se podigla svijest građana, prvenstveno mladih, o problemu ovisnosti, Policijska uprava istarska će u slijedećih mjesec dana provoditi brojne preventivne aktivnosti, zajedno sa svojim partnerima, Obiteljskim centrom Istarske županije, Službom za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Gradom Pulom, Crvenim križem iz Pule, Udrugom 'Institut' i kampanjom Via! Bježi!“, najavila je Alica Rosić Jakupović, voditeljica Odsjeka za prevenciju PU istarske, na konferenciji za tisak održanoj 14. studenog, povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Na konferenciji  održanoj u prostorijama Policijske uprave istarske  predstavljene su preventivne aktivnosti koje će policija sa svojim partnerima provoditi u narednih mjesec dana. Naime, mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se u Republici Hrvatskoj svake godine od 15. studenog do 15. prosinca te se u tom razdoblju provode aktivnosti kojima je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti  i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika sredstava ovisnosti.

Tijekom trajanja mjeseca borbe protiv ovisnosti planirane su brojne aktivnosti pa će se tako 15. studenog na Trgu Portarata od 10 do 12 sati, pod pokroviteljstvom Radio Pule, građane upoznati s problematikom ovisnosti.

Od 15. do 23. studenog održavat će se radionice za učenike osmih razreda pulskih osnovnih škola pod nazivom “Mladi i rano pijenje alkohola“, a 27. studenog na info-punkt u Poreču sudjelovati će vladine i nevladine udruge.

Slijedi tribina Slobodni i ne-ovisni u Gradskoj knjižnici Pula i tribina Jedan dan zajedno u Obrtničkoj komori Istarske županije te edukacije učenika osnovnih i srednjih škola u gradovima diljem Istre, susret članova klubova liječenih alkoholičara, kontrole prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama te upoznavanje odgovornih osoba sa zakonskim odredbama.

Na području PU istarske evidentirano je 808 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga

U prvih devet mjeseci ove godine, na području Policijske uprave istarske evidentirano je 808 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 994 kaznenih djela, što predstavlja smanjenje od 18,7 posto ili od 186 kaznenih djela. N

ajveći pad problematike zabilježen je na postajnom području Umaga, Poreča, Buja, Labina i Rovinja, dok se povećanje bilježi na pulskom i pazinskom području.

Što se tiče zapljena droge, u prvih devet mjeseci evidentirane su 753 zapljene opojnih droga, koje su oduzete od 729 osoba - 230 hrvatski državljani i 499 strani državljani. U ostvarenim zapljenama opojnih droga, oduzeto je najviše marihuane, i to oko 26,4 kilograma. Srećom, nisu zabilježeni smrtni slučajevi kao posljedica konzumiranja opojnih droga. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa