Pazin dobio kontejnere za odlaganje odjeće: Bacajte samo neupotrebljiv tekstil, ostalo donirajte!

0
Tekstil nije otpad već može poslužiti kao sirovina
Tekstil nije otpad već može poslužiti kao sirovina

"Postavljanjem ovih kontejnera želimo građanima omogućiti dodatno selekcioniranje otpada te im želimo poručiti kako tekstil nije otpad, već može poslužiti kao sirovina", rekao je Dragan Šipraka, predsjednik uprave komunalnog poduzeća Usluga d.o.o, 7. studenog u Pazinu prilikom predstavljanja novih spremnika za odlaganje odjeće i obuće.

Šipraka je rekao kako se u Hrvatskoj godišnje proizvede oko 135 tisuća tona otpadnog tekstila i stare odjeće, a dodatno se još uveze na desetke tona godišnje, umjesto da se ista prikupi po gradovima, selima, industriji i ustanovama, pa obradi u nove proizvode.

Najveći izvor tekstilnog otpada su kućanstva. Smatra se da je prosječan vijek trajanja odjevnih predmeta oko 3 godine, nakon čega se ta odjeća baca, a gotovo pola godišnje količine tekstilnog otpada moguće je reciklirati.

"Grad Pazin kao jedinica lokalne samouprave ima obaveze koje su vezane za selektivno razdvajanje otpada te smo već krenuli sa zelenim otocima koje želimo upotpuniti ovim kontejnerima čime povećavamo postotak selektivnog odvajanja otpada što je i krajnji cilj", rekla je Zvijezdana Bertetić, viša stručna suradnica za zaštitu okoliša i komunalne poslove Grada Pazina i dodala kako je zapravo krajnji cilj postavljanja ovakvih kontejnera da što manje otpada deponiramo na odlagališta.

Zvijezdana Bertetić i Dragan Šipraka
Zvijezdana Bertetić i Dragan Šipraka

I Šipraka i Bertetić naglasili su kako prije bacanja treba razmotriti mogućnost doniranja odjeće u dobrotvorne organizacije poput Crvenog križa, Caritasa i sl., koje se bave humanitarnim radom.


Za sve ostalo što se ne može više upotrijebiti koriste ovi spremnici za odlaganje odjeće i obuće a koji se ipak daljnjom obradom mogu ponovno upotrijebiti ili preraditi u neki novi proizvod i time reciklirati. Specijalizirani kontejneri služe za odlaganje odjeće, šešira, zavjesa, ručnika, posteljine i obuće (cipele, sandale, čizme, patike), a tekstil koji se odlaže mora biti suh i da nije pljesnjiv.

KOntejneri su postavljeni na 10 lokacija uz već psotojeće
KOntejneri su postavljeni na 10 lokacija uz već psotojeće "zelene otoke"
Recikliranjem rabljene odjeće, platna i ostalih tekstilnih proizvoda osigurava se važan izvor sirovine. Tako se iz recikliranog pamuka  proizvode krpe za brisanje, ekstrahira se vuna, a od ostalih sličnih materijala izvlače se ponovno u vlaknasta stanja te ih se može koristiti za ponovnu uporabu u tekstilnoj industriji. Od sintetskih vlakana (poliamida, poliestera, akrila) možemo  osigurava se sirovina za tapeciranje, punjenje madraca, proizvodnju upijajućih materijala, za izradu filca kao i ponovnu izradu vlakana od kojih se može proizvoditi odjeća.

Kontejneri su postavljeni na 10 lokacija na području Grada Pazina i to uz već postojeće „Zelene otoke“: Stari Pazin, Stari trg, Muntriljska ulica, Dršćevka, Ulica Jurja Dobrile, Ulica Dinka Trinajstića, Ulica Jakova Volčića, u Zabrežanima, u Katunu Trviškom i Zarečju. O kontejnerima će brinuti tvrtka Ekran Medija d.o.o. s kojom je Grad Pazin sklopio sporazum o suradnji prema kojem je Ekran Medija d.o.o. dužna opskrbljivati Grad Pazin kontejnerima za prikupljanje tekstila te o njima skrbiti, redovno ih održavati i prazniti. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Postavljanje kontejnera izazvalo je veliku pozornost medija
Postavljanje kontejnera izazvalo je veliku pozornost medija

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa