Buzetski gradonačelnik Valter Flego IDS-ov kandidat za župana?

0
Valter Flego (Foro: Darko Tumpić)
Valter Flego (Foro: Darko Tumpić)

Odlukom da će Boris Miletić biti zajednički kandidat koalicije IDS-SDP za gradonačelnika Pule, otklonjene su dvije dvojbe koje su posljednjih mjeseci zaokupljale istarsku političku javnost – hoće li SDP imati svog kandidata za gradonačelnika Pule i hoće li Miletić biti IDS-ov kandidat za istarskog župana.

Nakon potvrde da će Miletić biti kandidat za gradonačelnika, odmah su počele špekulacije o imenu mogućeg IDS-ovog kandidata za župana. Naime, do prije nekoliko mjeseci izgledni kandidat bio je upravo Miletić, dok je kao kandidat za gradonačelnika Pule figurirao Miodrag Čerina, šef županovog kabineta.

No, stvar je zakomplicirao Damir Kajin, koji nikako nije prihvaćao Miletića za župana, a budući da većina članova Savjeta IDS-a nije htjela podržati ni njega, Kajin je zaprijetio samostalnom kandidaturom za župana. Dodatni problem IDS-ovcima je predstavljala i ambicija Zorana Milanovića da SDP ima svog kandidata za gradonačelnika Pule.

Miletićevo odustajanje od kandidature za župana stoga je rezultat dva kompromisa – prvog s pulskim SDP-om, koji je Grbinovo odustajanje od kandidature za gradonačelnika Pule vjerojatno uvjetovao time da Miletić bude zajednički kandidat, a drugog s Damirom Kajinom, čiji bi samostalni izlazak na izbore sigurno nanio veliku štetu IDS-ovom kandidatu, tko god to bio.

No, da bi se Kajin u potpunosti udobrovoljio, stranka bi vjerojatno trebala podržati i njegov prijedlog za kandidata za župana. Sudeći po nekim njegovim posljednjim izjavama, Kajin ne bi imao ništa protiv da IDS-ov kandidat za župana bude buzetski gradonačelnik Valter Flego. Neslužbeno doznajemo da je ta opcija prihvatljiva i drugim utjecajnim IDS-ovcima. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa