DOBAR JE I AKO NIJE DOMAĆI

Odojak dosegnuo cijenu janjetine, ali Puljani odriješili kesu. 'Daj još jeno malo da ne fali'

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

„Mi smo jaka firma, zato je naš odojak po 6 eura. Ali zajno se prodao još jučer, nema ga više“, kaže nam mesar na središnjoj pulskoj tržnici, gdje je jutros do 11 sati rasprodana prasetina i janjetina koja će se sutra naći na većini blagdanskih trpeza. U mesnici pustoš, tu i tamo koji komad mogao se naći tek za pokojim pultom. Zanima nas otkud ovdje ista vrsta mesa košta 6, a odmah preko puta čak dvostruko skuplje, 12 eura. 

 

„Teško je došao kamion iz Karlovca, preko snijega“, kaže nam mesar te otkriva da odojak po šest eura ustvari nije domaći, nego uvozni.

„Domaćeg odojka nema nitko. Uvezen je iz Holandije. Koštao je 7,5 eura, a jučer je snižen na 6,60“, iskreno će pulski mesar. Janjetina je, veli, bila 12,90 pa je snižena na 11,50, ali i ona je prodana.

„Promet nije tako dobar kao lani, ali u globalu je dobar“, dodaje te podsjeća da je kilogram odojka lani stajao oko 9 eura, a janjetine 11,90 eura.

Kad su blagdani u pitanju, Puljani, međutim, vole odriješiti kesu. Ne pitaju za cijenu, kupuju kolko košta da košta. Jer ako nema za blagdane, računaju, neće biti ni cijele iduće godine. 

Meso nikad skuplje

„Ljudi ne štede, samo daj, još jeno malo da ne fali. Takva smo nacija, a sutra će pola toga baciti“, rezonira naš mesar. 

Cijene mesa su monstruozne, komentirao je jedan kupac. Doista, u drugoj mesnici kila janjetine bila je 16,46, a odojka 12. Bila, kažemo, jer je i ovdje sve rasprodano dok si rekao janj… Na trećem pultu janjetina 18,90, ali ni nje više nema…Odojka po 12,50 još je nešto preostalo.

Ribarnica je, međutim, bila sablasno prazna, nit' ribe, nit' Puležana koji su se očito već opskrbili za badnji ručak. Prodavači su samo odmahivali glavom: „Sve ide nizbrdo“.

Na zelenoj tržnici jutros je bilo malo prodavača, ali su zato kupci opelješili ono malo štandova. Kupovala se zelenjava, blitva po 3-4 eura, krumpir po dva, salata po 4, matovilac po 10, kupus, kelj…

Nikola i Dino slavit će uz francusku i janjetinu

„Ljudi ne štede, ostavljaju manču, veseli su, došli su čak i oni koji su nestali jer nisu imali gdje parkirati“, kaže nam jedna piljarica. Nikola je jedan od kupaca koji potvrđuje da je pola sata tražio parking, a on jutros nije bio besplatan, i konačno na jedvite jade uspio doći do merkata. On će slaviti s prijateljem Dinom, koji kaže da će na meniju biti i francuska i janjetina...

Vida Gagula došla je po još nešto zelenjave, živi sama, ali će, veli, za Božić ugostiti nećakinju i pripremiti tradicionalan ručak: juhu, sarmu, odojak i kolače.

Vida Gagula za Božić priprema tradicionalan ručak

„Puno je skuplje nego lani, 30 do 40 posto. Uvijek pripremam skromno, pa i ovo, ono osnovno sam si priuštila, bit će to nešto bolji ručak“, objašnjava Gagula.

Tržnicom je prominglao i prvi pulski srpovac Vladimir Kapuralin. Pitamo ga hoće li i što biti na trpezi za Božić.

Prvi pulski srpovac Vladimir Kapuralin nije vjernik, ali poštuje običaje svoje supruge

„To rješava ženski dio obitelji. Nisam vjernik, ali poštujem običaje drugih, ako nisu štetni“, kaže Kapuralin te objašnjava da će supruga sutra pripremiti ručak, a što će biti na trpezi, još ne zna:“Vidjet ću kad dođem kući“.

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa