Istarski mljekari do daljnjeg ne isporučuju mlijeko: S ovom cijenom dovedeni smo na rub propasti

0
Đani Fajman i Silvano Orbanić u Kašćerganima
Đani Fajman i Silvano Orbanić u Kašćerganima

"Istarski mljekari jučer nisu isporučili mlijeko, to se mlijeko jučer podijelilo, a i danas će se vjerojatno podijeliti. Do daljnjega nema isporuke mlijeka, a pošto je jučerašnji sastanak završen bez nekog konkretnog rezultata, ostaje čekati da vidimo kako će se pregovori dalje odvijati", rekao je predsjednik udruge Mlikarica Silvano Orbanić na čijem je imanju u Kašćerganima, 25. listopada, održana konferencija za novinare.

"Istarski proizvođači mlijeka su uvijek složni s cijelom Hrvatskom. Ako se u Hrvatskoj borimo za bilo koji cilj u sektoru mljekarstva i Istra, i Dalmacija, i Slavonija, zajednički će doći do određenog cilja", naglasio je Orbanić.

Na pitanje kako će se ovakva situacija odraziti na proizvođače mlijeka, Orbanić je rekao kako su mljekari ionako dovedeni na rub propasti te kako nitko od proizvođača ne bi podržao mjeru neisporuke mlijeka da može izdržati s cijenom od 2 kune i 15 lipa.

Fajman: Ne želimo da zbog našeg povećanja cijena naraste cijena mlijeka na policama

"Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta cijena stočne hrane porasla je gotovo 100%, sijeno uvozimo iz Italije i ne ostaje nam ništa drugo nego smanjiti broj stoke i tako pokušati preživjeti zimu", rekao je potpredsjednik Udruge Mlikarica Đani Fajman.

"Dižemo kredite da bismo platili prošlogodišnje račune dobavljačima, koji također zajedno s nama nose dio tereta", rekao je Fajman i izrazio bojazan da je ovo put prema kraju te kako on ne vidi izlaza iz ovakve situacije.

Fajman: Dobavljači hrane zajedno s nama, nažalost, nose dio tereta
Fajman: Dobavljači hrane zajedno s nama, nažalost, nose dio tereta
Fajman je naglasio kako priliku u ovakvom slučaju koristi Laktalis i drugi veći otupljivači, koji imaju monopol nad tržištem. "Taj je scenariji viđen u Portugalu pred 10 godina u Poljskoj, Češkoj", rekao je i dodao da će u slučaju da monopolist uništi sve proizvođače mlijeka, građani Hrvatske kupovat mlijeko upitne kvalitete i to po cijeni od 1 euro, kao što ga kupuju građani u drugim zemljama Europe.

"Naše mlijeko, prema izračunima stručnjaka, nas danas košta 4,05 kuna, odnosno, prema novom izračunu Agronomskog fakulteta ta je cijena koštanja narasla na 4,20 kuna. Mi prema tome tražimo samo pokrivanje troškova", rekao je Đani Fajman i naglasio kako razumije da građani danas teško žive i stoga ne želi da cijena mlijeka u trgovinama raste zbog zahtjeva mljekara.

"Do veljače je nam je mlijeko plaćano 3 kune, u međuvremenu je ta cijena smanjena za gotovo jednu kunu. Pitam vas, koliko je u tom vremenu smanjena cijena mlijeka i maslaca, ni za lipu", naglašava Fajman i poručuje kako je sramotno da netko na mlijeku zarađuje 200%.

"Mi ne možemo dizati skupe kredite da bi pokrili minuse, to nas vodi u bankrot", zaključio je na kraju potpredsjednik Udruge Mlikarica Đani Fajman. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa