Istarski mljekari obustavili isporuku mlijeka

0
Đani Fajman (u prvom planu) s kolegama mljekarima (Foto: Nenad Čakić)
Đani Fajman (u prvom planu) s kolegama mljekarima (Foto: Nenad Čakić)

„Obustavili smo isporuku mlijeka prerađivačima“, rekao nam je Đani Fajman, dopredsjednik Udruge istarskih proizvođača mlijeka Mlikarica.

Na pitanje do kada će trajati obustva mlijeka, Fajman je rekao kako to može trajati 15 dana ili pak mjesec, dva, tri, godinu dana… Ili dok  „ne pokolju stoku i završe karijeru“.

„Uništili su nam jedino delo koje je valjalo“, izjavio je Fajman razočarano.

Podsjetimo, Koordinacija udruga hrvatskih proizvođača mlijeka, koja okuplja 27 udruga iz sedam kontinentalnih županija, traži od Ministarstva poljoprivrede da utječe na otkupnu cijenu mlijeka te je povisi sa trenutnih 2,40 na 4,05 kuna.

Prema Fajmanovim riječima cijena mlijeka sramotno je niska, a najveći problemi započeli su u veljači ove godine kada su prerađivači mlijeka smanjili otkupnu cijenu sa 2,60 kuna na cijenu koja jedva prelazi 2,09 kuna zbog čega mnogi proizvođači posluju s gubicima.

"Lactalis sam drži oko 60 ili 70 % tržišta. Imaju monopol i rade što ih je volja. Toga nema ni u jednoj drugoj zemlji", rekao je Fajman. Dodao je kako je sastanak mljekarskih udruga s Ministarstvom poljoprivrede, zakazan za 24. listopad, zadnja šansa da se postigne konkretan dogovor. (Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa