Pulski proračun: U prvih šest mjeseci više uprihodovano nego potrošeno

0
Danijel Ferić i Boris Miletić: U prvom polugodištu 2012. ostvaren višak prihoda nad rashodima od 12,3 milijuna kuna
Danijel Ferić i Boris Miletić: U prvom polugodištu 2012. ostvaren višak prihoda nad rashodima od 12,3 milijuna kuna

Grad Pula uputio je Javni poziv za prijedloge za pripremu proračuna za 2013. i od građana dobio njih čak 122, kako je kazao gradonačelnik Boris Miletić, kvalitetna prijedloga. „Svaku kunu okrenemo dva puta prije nego je potrošimo. Ukoliko se ne želimo zaduživati, možemo potrošiti samo onoliko koliko privređujemo, što i činimo“, izjavio je Miletić na konferenciji za medije 12. listopada.

Kazao je kako je cilj imati održivi proračun te da će svaki prijedlog građana razmotriti. Pročelnik za financije Danijel Ferić naglasio je kako je u prvom polugodištu 2012. godine optimalno raspolagalo sredstvima i u recesijskim uvjetima. „Ostvaren je višak prihoda nad rashodima od 12,3 milijuna kuna“, pojasnio je Ferić. Tako s prenesenim manjkom iz 2011. godine saldo iznosi 351.121,17 kuna.

Građani su dostavili niz kvalitetnih prijedloga za pripremu proračuna za 2013.

Građani su dostavili niz prijedloga iz djelokruga komunalnog gospodarstva, društvenih djelatnosti i financija, od čega će dio biti uključen u prijedlog proračuna za 2013. godinu. Građani su tako, između ostalog, predložili uređenje Mornaričkog parka i šetališta Lungo Mare, proširenje tržnice na Verudi i izgradnju bazena na Valkanama.

Kada je riječ o komunalnom sustavu građani predložili izgradnju i rekonstrukciju cesta: Trsine, Sv. Margerita, Bunarske cesta, Busoler, Kandlerove, Valdebečkog puta, Agronautske, Borika, Paganora, Jeretove, kružni tok na „S“ krivini, Boškovićevog uspona, Japodske i Bujske.

Predložena je javna rasvjeta za ulice Fortin, Varoš, Puntižela, Selo, Baližerka, Runci, Kandlerova i Valdebečki put te eko rasvjeta za Rizzijevu, Marsovo polje, Medulinsku i Jeretovu ulicu.

Iz djelokruga društvenih znanosti građani su predložili izgradnju dječjeg vrtića na području najvećeg Mjesnog odbora u gradu, Sv. Polikarp – Sisplac, pučku kuhinju, tehničku kulturu i stipendiranje deficitarnih znanja. Kao najveću zanimljivost, Ferić je istaknuo prijedlog za osnivanje kazališta mladih i lutaka.

Ferić: Grad Pula uz nisku stopu prireza ima visoke društvene i socijalne standarde

Što se tiče financija, građani žele izradu novih mjera za poticanje pulskog gospodarstva i subvencije kamata na kredite. Ferić je kao važno istaknuo da su najznačajniji izvor financiranja projekata i programa opći prihodi tj. porezi, vlastiti prihodi (iznajmljivanje gradskih prostora) te prihodi od komunalnih naknada, doprinosa i spomeničke rente.

„Grad Pula uz nisku stopu prireza ima visoke društvene i socijalne standarde. Sva djeca koja ispunjavaju propisane uvjete upisana su u vrtiće uz gradsku subvenciju cijene boravka u iznosu od 900 kuna, a osiguravanje socijalne pomoći i subvencija svim građanima koji ispunjavaju zakonima i pravilnicima propisane uvjete“, napomenuo je Ferić i na kraju dodao da će Grad u roku nastojati završiti rad na obalnom kolektoru te nastaviti s plinofikacijom i izradom vodovodne mreže tamo gdje je to potrebno. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa