Premijer Milanović posjetio Labin, ali ne i TE Plomin: Labinštini obećano obeštećenje

0
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović

„Prilikom gradnje zamjenskog bloka TE Plomin tražit ćemo najviše ekološke standarde. Tu se radi o novoj tehnologiji, koja je manje štetna za okoliš. Ona ipak jest štetna, kao što su štetne i autoceste, kao što je štetno sve, ali nije to ista tehnologija kao od prije trideset godina", rekao je premijer  Zoran Milanovic o TE Plomin C, prilikom posjete Labinu.

Naime, premijer je zajedno s prvim potpredsjednikom vlade Radimirom Čačićem, 14. rujna stigao u Labin, kako bi se susreo s gradonačelnikom Labina, načelnicima općina Labinštine i predstavnicima Istarske županije na čelu sa županom Jakovčićem.

Mihael Zmajlović, Radimir Čačić, Zoran Milanović, Ivan Jakovčić i Tulio Demetlika
Mihael Zmajlović, Radimir Čačić, Zoran Milanović, Ivan Jakovčić i Tulio Demetlika

"Na današnjem sastanku nije bilo riječi o referendumu, već isključivo o obeštećenju za Labinštinu, koje smatram nužnim", prokomentirao je premijer sastanak koji nije bio otvoren za medije, dodajući kako TE Plomin C neće donijeti mnogo novih radnih mjesta, ali je izgradnja takvih postrojenja potrebna, jer je Hrvatska veliki uvoznik struje.

Labinština, osim toga, ima nekoliko industrijskih postrojenja što utječe i na turizam, te bi investitori to morali platiti, smatra premijer, koji nije rekao kolika će biti obeštećenja, ali je potvrdio da će točne podatke znati kroz tjedan dana. "Mi ne inzistiramo na ugljenu kao energentu, već samo razgovaramo. Međutim na Labinštini se ugljen koristi već dugo godina, on je zacrtan u njezinu povijest", zaključio je Milanović. On smatra da nije potrebno pojedinačno razgovarati s građanima Labinštine, jer se razgovara s njihovim predstavnicima, ljudima koje su izabrali da ih vode, odnosno čelnicima općina i Županije.

Istarski župan Ivan Jakovčić izjavio je kako nije noj da gura glavu u pijesak, te da neće dopustiti da se ponovi greška od prije nekoliko godina kada se gradila TE Plomin 2 i kada je Labinština ostala bez obećanih projekata. S premijerom i prvim potpredsjednikom u Labin su došli i predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević, te ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Prosvjednici iz udruge Naša zemlja
Prosvjednici iz udruge Naša zemlja
Leonardo Marčac
Leonardo Marčac

Ispred labinske gradske uprave dočekalo ih je i troje prosvjednika iz udruge Naša zemlja, koji su svojim transparentom iskazali svoje mišljenje o cijeloj situaciji. Jedan od prosvednika Leonardo Marčac poručuje kako u Vladi treba više mudrosti, te da su svojim načinom odlučivanja doveli narod do apatije.

Milanović i Čačić ipak nisu posjetili TE Plomin kako je bilo planirano, već su Labinštinu napustili odmah nakon izjava za medije, ispričavši se "iskrslim poslom". (Tekst: Danijela Bukvić, foto: Divna Knežević)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa