Labinski SDP: Demetlika je izjavom o Bastijanićevoj presudi počinio kazneno djelo

0
Željko Ernečić, Valdi Gobo i Mladen Bastijanić
Željko Ernečić, Valdi Gobo i Mladen Bastijanić

Intervju gradonačelnika Tulija Demetlike, objavljen u pretprošlom broju Labinštine.info, izazvao je žestoke reakcije među njegovim političkim protivnicima, a zbog jedne rečenice prijeti mu i privatna tužba.       

Za labinski SDP najsporniji je Demetlikim komentar nekih izjava Mladena Bastijanića, djelatnika Vodovoda i člana SDP-a, koji posljednjih mjeseci Tulija Demetliku i Dina Škopca proziva zbog stanja u vodoopskrbi Labinštine. 

Naime, u izjavi za naš list Demetlika je rekao: „Kad već spominjete djelatnika Vodovoda, gospodina Mladena Bastijanića, treba shvatiti njegovo istupanje u javnosti i prozivanje najodgovornijh ljudi  u Vodovodu. Naime, dotični gospodin je pravomoćno proglašen krivim zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti – zlouporabom položaja.“

SDP-ov vijećnik Željko Ernečić je 11. rujna novinarima prenio stav Gradske organizacije SDP-a Labin da je Demetlika ovom izjavom počinio kazneno djelo.  

Naime u članku 202 Kaznenog zakona stoji da „tko predbaci drugome počinjeno kazneno djelo zbog kojeg je pravomoćno oglašen krivim putem tiska, radija, televizije, pred više osoba, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je predbacivanje za kazneno djelo postalo pristupačno većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.“

„Ovim je riječima Demetlika pokušao diskreditirati Mladena Bastijanića, a problem je što Bastijanić već duže vrijeme upozorava na probleme u vodoopskrbi i zaštiti izvora vode na Labinštini. A kada se nema argumenata onda Demetlika ide džonom – po potrebi izmišlja, laže, a koristi se i ovakvim niskim udarcima“, rekao je Ernečić, te nastavio:

„Kao da problem zaslanjenja izvora postaje manji ako na njega upozorava čovjek koji je, evo, sada „proglašen krivim zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti“. Kao da problem izrade i financiranja studije o opravdanosti spajanja istarskih vodovoda postaje manji ili čak zanemariv ako na njega ukazuje čovjek koji je „zlorabio položaj“. Ta studija je plaćena našim novcem s njenim zaključcima se nikada nismo imali prilike upoznati. Kao da će problemi odvodnje i zaštite izvorišta vode nestati ako Bastijanić na njih ne bude upozoravao“, kazao je Ernečić zaključivši da je „najveća ironija da nečiju „pravomoćnu presudu“ spominje čovjek koji već šest godina ne provodi jednu drugu pravomoćnu sudsku presudu“.

Mladen Bastijanić, koji je također prisustvovao konferenciji za novinare, potvrdio je da ima pravomoćnu presudu, ponovivši da su njegov kazneni progon inicirali Tulio Demetlika i Dino Škopac.

Naime, Bastijanić je pravomoćno osuđen zbog zloporabe položaja jer je tijekom 2007. godine kao poslovođa Vodovoda, a u funkciji predsjednika NK Iskra Vinež odvojio potrošnju za igralište NK Iskra Vinež.

„To sam napravio u šahtu kod novog kružnog toka na Vinežu. Postavio sam vodomjer za potrošnju jer smo do tog dana imali vodu preko poduzeća Labinkomerc u stečaju. Kada sam u kancelariji Vodovoda predao nalog za zaprimanje vodomjera direktor Vodovoda Dino Škopac je oteo nalog sa stola očito vidjevši u njemu oružje za uništenje neprijatelja. Sljedećih dana je počeo moj progon, napravili su kaznenu prijavu protiv mene te mi poručili, ako ne prihvatim drugo radno mjesto da ću dobiti otkaz“, rekao je Bastijanić najavivši podizanje kaznene prijave protiv Demetlike. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa