Lista Gorana Buića: JU Kamenjak upravlja se neodgovorno

0
Kamenjak iz zraka
Kamenjak iz zraka

Povodom ostavke Matije Medice, člana Upravnog vijeća Javne ustanove Kamenjak, Nezavisna lista Gorana Buića sazvala je 23. kolovoza u Medulinu konferenciju za novinare kojoj su prisutvovali Matija Medica, Damir Demarin i Goran Buić.

„Razlog koji je dodatno potaknuo moju ostavku je nestanak dnevnog utržka u visini od 57.000 kuna“, rekao je Matija Medica i nastavio: „Do nestanka novca došlo je zbog krajnjeg nemara djelatnika koji određeni iznos nisu položili u noćni trezor, ali i zbog loše poslovne organizacije koju ravnatelj sprovodi ili bolje reći ne provodi unutar ustanove, nego su djelatnici prepušteni da na svoju ruku donose odluke. Na propuste vezano za polaganje novca upozoravalo je još prošle godine općinsko računovodstvo, istaknuvši da se novac nije polagao po nekoliko dana“.

Medica je rekao kako će ravnatelj djelatnike zadužene za dnevni utržak kazniti 25-postotnim smanjenjem plaće u trajanju od 6 mjeseci. „Pitam se zašto će samo djelatnici snositi kakvu takvu kaznu, a gdje je tu odgovornost ravnatelja i kazna za njegove propuste, koji u ovom slučaju prebacuje svu krivnju na djelatnike zadužene toga dana. Kad smo kod pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti, isti su navodno pisali Neven Iveša i Mišković, a uspostavilo se nakon ovog slučaja da je pravilnik u većini djelova protuzakonit i nepotpun, prema mišljenju jednog uglednog odvjetničkog ureda“, kazao je Medica.

Medica je podsjetio da je Mišković za te pravilnike bio vrlo dobro plaćen od strane ustanove koja mu je isplatila oko 170.000 kuna putem dva ugovora, bez znanja Upravnog vijeća. „Da stvar bude gora Mišković naknadno tuži JU Kamenjak i potražuje izgubljeni dio prihoda po ugovoru. Za kraj napominjem kako ne želim snositi odgovornost pred mještanima Premanture i ostalim mještanima Općine Medulin zbog tuđih propusta i nepravilnosti i imam želju i volju i dalje u buduće sudjelovati u radu Javne ustanove ali na žalost ne uz ovakve uvjete i okolnosti“, zaključio je Medica.

Goran Buić, načelnik Općine Medulin upitao se kako bi bilo da na skijalištu svaki puta kada ulazimo u gondolu plaćamo 5 eura radniku na žičari. „Upravo takvu situaciju imamo na rampama Javne ustanove Kamenjak, uprkos brojnim prijedlozima ravnatelju od strane članova Upravnog vijeća, ali i mene osobno putem sjednica Općinskog vijeća da se uvede automatizirani sustav naplate. Na taj način bi se ulaznica koja može biti dnevna, tjedna, sezonska i slično mogla kupiti na nekom drugom mjestu, a provlačenjem kartice na automatiziranoj rampi bi se znatno ubrzala protočnost prometa. Osim toga povećala bi se transparentnost prihoda, broja ulazaka vozila, kontrola tijeka novca, ali i smanjile nesnosne gužve u centru Premanture uzrokovane sporim ulaskom vozila na Kamenjak. Naravno da bi i ovakav tip krađe bio nemoguć. Ovakvim sustavom naplate ulaska vozila kojim sezonski radnici na licu mjesta naplaćuju oko 3 milijuna kuna godišnje, otvara zaista brojne potencijalne probleme i nepravilnosti u postupanju s gotovinom. Osim toga odgovornost ravnatelja leži i u činjenici da ništa nije učinjeno na smanjenju prometa i ogromne količine prašine koja dnevno uništava eko sustav Donjeg Kamenjaka“, rekao je Buić.

Zamjenik načelnika Damir Demarin je rekao nije posao članova Upravnog vijeća utvrditi tko je novac otuđio, jer se time bave druge institucije. „Naša je odgovornost sankicionirati neodgovorno ponašanje koje je stvorilo preduvjete da se takva krađa desi. Ravnatelj Javne ustanove se odlučio za blaži oblik sankcija prema neodgovornim djelatnicima, ali samim time i preuzeo odgovornost za slučaj. Općenito, situacija je ozbiljna, a ravnatelj i upravno vijeće se ponašaju jako neozbiljno“, rekao je Demarin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa