IDS: Turističko zemljište mora ostati javno dobro, a dodjela poljoprivrednog treba biti u nadležnosti lokalne samouprave

0
Prodajom turističkog zemljišta, oduzeli bismo vrlo važan nacionalni potencijal
Prodajom turističkog zemljišta, oduzeli bismo vrlo važan nacionalni potencijal

Tražimo da se nedovoljno iskorišteni potencijal, državno poljoprivredno zemljište, stavi u funkciju proizvodnje zdrave hrane čime će se povećati konkurentnost u poljoprivredi i doprinijet turizmu, rečeno je na sjednici Savjeta IDS-a, održanoj 13. kolovoza u pazinskom Spomen domu, na kojoj se raspravljalo se turističkom, šumskom i poljoprivrednom zemljištu.

Zalažemo se, i u tomu želi dati svoj doprinos kroz novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, sa stavom, da se postupci dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta maksimalno pojednostave i daju u nadležnost jedinica lokalne samouprave. Time poljoprivrednici jednostavnije i brže došli do osnovnog sredstva za rad, stekli uvjete za poticaje, za kandidaturu prema EU fondovima, a isto tako bila bi to i konkretna mjera najavljene prijeko potrebne decentralizacije, poručuju iz IDS-a.

Ne podržava se stav da Porezna uprava formira početnu cijenu poljoprivrednog zemljišta, već se zalaže da se svi prihodi od poljoprivrednog zemljišta temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu dijele na način da 50% sredstava ostane općinama i gradovima, 25% županiji i 25% centralnoj državi.

Sjednica Savjeta IDS-a održana je u Pazinu 13. kolovoza
Sjednica Savjeta IDS-a održana je u Pazinu 13. kolovoza
IDS traži da se osigura daljnja fiskalna decentralizacija kako bi lokalna samouprava imala dostatne izvore financijskih sredstava u cilju kadrovske stručne i tehničke osposobljenosti provođenje postupaka raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Primjerice, prema prijedlogu IDS-a, Država i Županija koje dijele s jedinicama lokalne samouprave prihode od raspodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, također bi trebale sudjelovati i u sufinanciranju troškova rješavanja vlasničkih pitanja. Stav IDS-a je da je poljoprivredno zemljište koje je bilo unutar građevinskog područja, vlasništvo jedinica lokalne samouprave.

Što se tiče šumskog zemljišta, IDS ne prihvaća presedan kojim se općinama i gradovima otima zemljište koje je bilo unutar građevinskog područja, a temeljem Zakona o šumama te će putem svojih predstavnika, Kluba zastupnika, Udruge gradova i općina zatražiti od Hrvatskog sabora vjerodostojno tumačenje članka 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

Zalažemo se da se zaštiti status turističkog zemljišta te se protive bilo kakvom obliku otuđenja turističkog zemljišta. Ono se ni na koji način ne smije prodavati - otuđiti, već mora ostati javno dobro. Njegovom bi prodajom oduzeli vrlo važan nacionalni potencijal, ali bi isto tako oduzeli potencijal razvoja budućim generacijama, smatraju u IDS-u

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa