U srijedu u Galižani Fešta od puži

0

Na konferenciji za medije održanoj u Gradu Vodnjanu 13. kolovoza najavljena je «Fešta od puži/Festa delle chioche» koja će se održati u Galižani 15. kolovoza. Ova manifestacija ističe važnost tradicionalne gastronomije galižanskog područja. Naime, puževi kao posebna gastronomska delicija tek su danas poznati gurmanima, a nekada su bili na lokalnim trpezama uobičajena namirnica te izbor u uvjetima neimaštine. Fešta od puži prilika je da se izvuku tradicionalni recepti te sljube sa suvremenim kulinarskim znanjima te kao posebna delicija ponude posjetiteljima Vodnjana, Galižane, Istre.

Zamjenik gradonačelnika Sergio Delton istaknuo je da posebno ističu Feštu od puži upravo zbog važnosti očuvanja tradicionalnih vrijednosti Vodnjanštine, a jedna od mnogih vrijednosti je i tradicija spravljanja jela od puži. «Ova fešta je samo jedan dio bogatog programa Vodnjanskog ljeta,» zaklučio je Delton.

Fešta nudi cjelodnevni program koji će doista imati za svakoga ponešto. Počet će s jutarnjom biciklijadom koja starta na Velikom trgu u 9 sati. Potrebno je doći na prijavu u 8.30, a svi sudionici utrke sudjeluju u izvlačenju nagradne igre u kojoj mogu osvojiti bicikl. Biciklijada se vozi oko 10 kilometara obilježenim stazama po Galižani.

Direktorica TZ Vodnjana Morena Smoljan Makragić istaknula je detalje iz programa Fešte od puži. «Ujutro smo posvećeni sportu kroz biciklijadu, poslije slijedi susret na Velikom trgu članova Moto kluba «Vespa klub Istra» i ljubitelja vespi koji će se natjecati u sporoj vožnji i snalaženju na vespama, a s jutarnjom misom zaključio bi se jutarnji dio programa. »Popodne donosi nove sadržaje već od 17 sati kad počinje nastup limene glazbe «Mon Perin» iz Bala koji će svojim glazbenim nastupom uveličati i dolazak predstavnika ljubitelja starijih limenih ljubimaca iz Old timer kluba «Histria» iz Pule. Posebnost ovog gostovanja bit će automobil iz davne 1924. godine. Prekrasne automobile moći će se pogledati sve do 22 sata. Program se nastavlja utrkom na tovarima koja je planirana u 18 sati, a sudjelovat će ukupno osam parova, odnosno osam magaraca. Odmah nakon atraktivne utrke, u 19 sati, slijedi tradicionalno penjanje na zamašćenom stupu. Za vrijeme trajanja Fešte od puži bit će otvorena vrata crkvi u Galižani i to: Sv.Just, Sv.Rok i Crkva bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. U crkvi Sv.Justa bit će izložena i izložba učenika Umjetničke škole iz Pule.

Nensi Giachin Marsetič, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, navela je da je ovogodišnja Fešta organizirana zajedničkim snagama Organizacijskog odbora koji čine članovi Zajednice Talijana Galižane, nogometnog kluba iz Galižane, TZ Vodnjana i Grada Vodnjana. «Uspjeli smo realizirati cjelodnevni bogat program u Galižani za Feštu od puži koja će nuditi za svakoga ponešto. Posebno je ove godine organiziran Dječji kutak koji će animirati klaun Confetto,»istaknula je pročelnica. Centralni dio cjelodnevne priče je Cooking show koji je organiziran u suradnji s obrtom «Helicikultura» iz Matulja. Upravo na Cooking showu bit će spravljeno 4 vrste jela od puževa s prilogom. Jela će se moći besplatno degustirati od 19 do 21 sat na Velikom trgu.

Zabavni dio programa počinje od 21 sat, a za glazbeni program pobrinut će se Master band na rukometnom igralištu, Enigma bend na Velikom trgu te na Trgu toro Three stupid dogs.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa