Vodnjan: U subotu 19. Smotra vina Južne Istre i 18. Smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja

0
Morena Smoljan Makragić, Sergio Delton, Klaudio Vitasović, Lorella Moscarda i Franko Raguž
Morena Smoljan Makragić, Sergio Delton, Klaudio Vitasović, Lorella Moscarda i Franko Raguž

19. smotra vina Južne Istre i 18. Smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja održat će se u subotu, 14. travnja na vodnjanskom Narodnom trgu. Najavljeno je to 12. travnja na konferenciji za medije u Vodnjanu.

Kako je rekao gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, spojili su dvije manifestacije u jednu, a kada se govori o maslinovim uljima, vodnjanska je smotra najstarija u Hrvatskoj. Lorella Moscarda, predsjednica udruge Agroturist, dodala je da će se punoljetnost smotre ulja proslaviti tortom, no istaknula i općenito bogatu gastronomsku ponudu.

„U smotru je uključeno čak 15 sala za degustaciju vina i ulja, a imat ćemo i tri info punkta na kojima će posjetitelji dobiti kartu Vodnjana s označenim mjestima za degustacije. „Predstavit ćemo tako najbolje od Vodnjana. Sretni smo da smo dosegnuli taj nivo ovih smotri, no i dalje ćemo raditi na njihovom poboljšanju“, izjavila je Moscarda.

Franko Raguž, voditelj stručne službe Agroturista istaknuo je kako udruga postoji od 1995. godine i naglasio da je to impozantan podatak. „Malo koja lokalna udruga na taj način tretira svoje vinare i maslinare kao ova naša. Putem smotri želimo educirati vinare i maslinare, upoznati goste s našim proizvodima te razvijati poljoprivredu našeg kraja“, rekao je Raguž i istaknuo veliku potporu Grada Vodnjana i Istarske županije koju imaju.

Među vinima na smotri će se naći čak 36 uzoraka, ovoga puta ona će se ocjenjivati u tri kategorije. Kako je rekao Raguž, uz crna i bijela vina, ocjenjivati će se i ona desertna, među kojima Vodnjan ima svog velikog aduta. „To je Vin de rosa, tipično desertno vino Vodnjana koje je već nagrađeno zlatnim medaljama“, pojasnio je Raguž.

No, kako je napomenuo, ipak su maslinova ulja „njihov konj za utrku“. „Neprikosnovena je njihova kvaliteta. Čak 96 posto ulja koja će se naći na smotri su ekstra djevičanska“, izjavio je Raguž.

Vodnjan se može podičiti i nasadom svih hrvatskih sorti maslina koje su kolekcionirane i ondje posađene, a studenti agronomije pratit će njihovo razmnožavanje.

Zamjenik gradonačelnika Vodnjana Sergio Delton izrazio je zadovoljstvo što je u kratko vrijeme, svega nekoliko godina, uz pomoć Agroturista uspio revitalizirati i proizvesti desertno vino Vin de rosa koje je polučilo izvrsne rezultate.

Morena Smoljan Makragić, direktorica TZ-a Vodnjana, istaknula je i bogat popratni te zabavni program Smotri u sklopu kojeg će DJ LMC i pokoji gost iznenađenja, uveličati ove dvije manifestacije. (Tekst i foto: Paola Albertini)     

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa