Lovorka Tomičić optužila Grad Pulu da poslove deratizacije dodijeljuje bez natječaja

0
Ivona Gudelj i Lovorka Tomičić
Ivona Gudelj i Lovorka Tomičić

Lovorka Tomičić, predsjednica HDZ-a Pule je na konferenciji za medije, održanoj 21. veljače, upozorila na, kako je rekla, protuzakonito obavljanje nadzora nad provedbom nabave usluga dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije tijekom 2010. godine. Riječ je o Gradu Pula koji, prema njenom mišljenju, proračunski novac troši nezakonito, o čemu je željela izvijestiti građane.

O tome je izvijestila i Ministarstvo gospodarstva koje je tijekom nadzora utvrdilo nepravilnosti u postupanju Grada te će protiv Grada Pule i gradonačelnika Borisa Miletića nadležnom prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog.

Tomičić je rekla je da su, temeljem zaprimljenih informacija u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Pule i odgovora na vijećničko pitanje postavljeno tijekom Gradskog vijeća, poslovi javnih usluga (DDD) u vrijednosti 758.737,80 kuna provedeni na način da je javni natječaj na koji su se javila dva izvođača poništen, nakon čega je usluga dogovorena neposredno sa Zavodom za javno zdravstvo Pula te su izvođaču izdavane narudžbenice sa upisanom vrstom usluge, a bez upisanih podataka o iznosu.

„Napominjem da je usluga dogovorena bez ugovora o javnim uslugama, bez primjene odredbi iz čl. 16 Zakona o javnoj nabavi“, dodala je Tomičić. Tako je, prema njenim riječima, temeljem narudžbenica Zavodu za javno zdravstvo Pula isplaćen ukupan iznos od 758.737,80 kuna za obavljene usluge DDD-a tijekom 2010. godine. Inače, proračunom za 2010. za te je usluge predviđeno 800.000,00 kuna.

„Budući da je Grad Pula predmetnu javnu uslugu financiranu proračunskim sredstvima realizirao na način koji možda nije s odredbama Zakona o javnoj nabavi, proslijedila sam obavijest Ministarstvu gospodarstva na daljnje nadležno postupanje“, izjavila je Tomičić.

Nadležno je ministarstvo obavilo nadzor te izvijestilo kako je utvrđeno da je za usluge DDD proveden otvoreni postupak kojim se poništava odluka o odabiru i otvoreni postupak javne nabave.

Kako stoji u pisanom odgovoru Ministarstva, koji je Tomičić novinarima dala na uvid, naručitelj odnosno Grad Pula je od Zavoda dio predmetnih usluga nabavio putem narudžbenica bez provođenja postupka javne nabave propisanih zakonom i prije nego je započeo otvoreni postupak javne nabave za nabavu tih usluga, a nastavio ih je nabavljati i tijekom trajanja  postupka javne nabave.

Kako stoji u dopisu Ministarstva, zbog toga što je naručitelj bez primjene postupka javne nabave propisanog Zakonom, mišljenja su da su počinjene nepravilnosti koje imaju obilježja prekršaja iz članka 172. st. 1. t. 1. Zakona, kojim je propisano da će se kazniti za prekršaj jedinica lokalne i područne samouprave i odgovorna osoba ako nabavi radove ili usluge bez provođenja postupka javne nabave propisanih zakonom.

Stoga će se, navodi Ministarstvo, nadležnom prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog protiv Grada Pule, kao naručitelja i gradonačelnika kao odgovorne osobe naručitelja. Tomičić je naglasila da je o tome htjela izvijestiti javnost jer se iz proračuna troši zajednički novac. „Javnost treba znati na koji način Grad troši proračunski novac. Takav način poslovanja neodgovoran je prema građanima i nečemu što je zajedničko, stoga netko za takvo ponašanje mora odgovarati“, naglasila je Tomičić. Smatra kako je samo trebalo na vrijeme raspisati natječaj za DDD. „Možda je u Gradu bilo i drugih takvih poslovanja“, izrazila je na kraju svoju sumnju. (Tekst i foto: Paola Albertini

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa