aktualni sat pulskog gradskog vijeća

Zoričić istaknuo da je Rojcu dodijelio 10,5 milijuna eura, iako od tamo dolazi politička propaganda

0
Foto: Marcello Rosanda
Foto: Marcello Rosanda

Tijekom aktualnog sata današnje sjednice Vijeća Grada Pule, vijećnik srpske manjine Milan Rašula uputio je pitanje gradonačelniku Filipu Zoričiću o Marsovom polju i projektu za njegovu revitalizaciju.

"Ugovor o darovanju potpisan je 2021. godine i Grad se obavezao da u roku od pet godina prostor stavi u funkciju i preda na upotrebu građanima. Napravljen je idejni projekt, pa me zanima u kojoj smo fazi realizacije, te je li u proračunu za 2025. godinu s projekcijom za 2026. i 2027. predviđena investicija u tom pravcu. Sumnjam da ćemo stići do utvrđenog roka, razgovarate li s državom da se rok produži", pitao je Rašula.

Zoričić mu je odgovorio da su imali razgovor oko tog pitanja u ministarstvu prije otprilike mjesec dana.

 

"Slijedi aneks samog ugovora jer smo mijenjali lokcijsku dozvolu. Dakle, očekujemo da se i produlji sporazum nakon razdoblja 2026. godine, i također da se aneksira ugovor. Sada ide izrada glavnog izvedbenog projekta i troškovnika. Idejni projekt je zgotovljen. To će biti sportsko-rekreacijska zona, a lokacijsku dozvoli smo mijenjali jer smo unijeli više sportova i reakreacije. Imamo i garancije i razgovore", rekao je Zoričić.

Sanja Radolović (SDP) je pitala o projektu renovacije Društvenog centra Karlo Rojc za koji je rezervirano 10,5 milijuna, od čega 85 posto sredstava iz EU fondova.

"Radi se o hvalevrijednom projektu. Još prije dvije godine sam postavila pitanje koje se odnosi na korištenje samog prostora Rojca. Koliko znam, imamo kratak rok za prijaviti taj pilot projekt, koji je na razini države jedan od osam tog tipa. Nastavno na analizu prostora Rojca koju je 2019 godine radila Zelena Istra, odnosno gospodin Teodor Celakoski, je li ta tajna analiza postala javna? Grad je 2022. godine najavio da će je doraditi i da se kreće s revizijom iste. Međutim, tada je rečeno od strane Grada da je revizija zapela jer je jedan djelatnik otišao na bolovanje. Jesu li bile dovoljne dvije godine da se napravi revizija te analize, i možemo li mi vijećnici dobiti tu analizu prostora. Tadašnja analiza je pokazala da prostore koristi 106 udruga i da su im ugovori istekli 2019. godine. Jesu li ugovori produženi, tko koristi prostore? Javilo mi se mnogo udruga koje su na čekanju za ulazak u Rojc, a vrlo bi rado koristili prostore. Javile su mi se i škole koje bi htjele koristiti prostore. Tim prostorima koordinira Koodrinacija udruga saveza Rojca, koja je dvije godine bila bez predsjednika. Zanima me tko je novi predsjednik te koordinacije. Ima li među članovima gradskih vijećnika netko tko je u tome i je li to možebitni sukob interesa? Zašto je sve to obavijeno velom tajne? Tko je sada u koordinaciji, kako ona radi, tko su članovi", pitala je Radolović dvije pročelnice.

Pročelnica Samanta Barić odgovorila joj je da bi korisnik Rojca trebala biti cijela urbana zajednica. Nastavila je pričati o samim tehničkim aspektima pilot projekta.

"Još treba definirati korisnike Rojca obzirom da smo ranije definirali tek da ga koristi 106 udruga. Bitno je jesu li udruge neprofitne ili imaju neku gospodarsku djelatnost. Uskoro ćemo imati razgovore u ministarstvu oko te teme", rekla je, između ostalog, pročelnica.

Zatim je svoj dio odgovora dala pročelnica za kulturu Emina Popović Sterpin.

"Prostori u Rojcu se od 2016. godine dodjeljuju putem gradskog natječaja. Ove godine je donesena odluka o novim članovima koodrinacije za sljedeće dvije godine. Ona ima šest članova koje imenuje gradonačelnik, a na prijedlog Saveza udruga Rojca. Trenutno su to Dušica Radojčić, Marko Grbac, Dalibor Dužaić, Goran Pereša, pročelnica za imovinu i Eros Čakić. Na sjednici prvog mandata koordinacije članovi su izabrali kao predsjednicu Dušicu Radojčić, a zamjenik joj je Goran Pereša. Što se tiče analize prostora, ona iz 2019. postoji, ali je Grad pokrenuo novu analizu budući da je Rojc fluidan organizam koji se iz godine u godinu mijenja. To je bilo malo zastalo jer je jedan djelatnik bio na bolovanju. Analiza je zgotovljena i nije istina da je obavijena velom tajne. Imali smo prezentaciju i bilo je to u medijima. Ustanovljeno je da su fizički bila prazna samo tri prostora i dali su se na natječaju nedavno. Vidjet ćemo što ćemo s korisnicima koji možda više nisu toliko aktivni ili nisu ispunjavali obaveze prema Gradu", kazala je pročelnica Popović Sterpin.

Također, gradonačelnik Zoričić htio je reći svoje mišljenje o toj temi.

"Ovo pokazuje dvije važne stvari. Prvo, da gradonačelnik imenuje članove koordinacije, a drugo, da on i donosi odluke. Gle čuda, ipak donosim odluke, kao i tu da se u Rojc investira 10,5 milijuna eura. To su dvije političke odluke. Postavit ću samo retoričko pitanje – ne znam tko bi to napravio na mojem mjestu, kada znam da iz jednog dijela Rojca izlazi politička propaganda", komentirao je.

Vijećnica Radolović ponovila je da treba utvrditi koje od tih 106 udruga obavljaju gospodarsku djelatnost, budući da će to, po njoj, biti veliki problem u prijavi projekta.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa