IZMIJENJEN PROSTORNI PLAN

Općina Vižinada ograničila gradnju bazena, postrožila uvjete i zabranila ravne krovove

0
U Vižinadi korigirali uvjete gradnje (Snimio: Milivoj Mijošek)
U Vižinadi korigirali uvjete gradnje (Snimio: Milivoj Mijošek)

Na području općine Vižinada više se neće smjeti graditi objekti s ravnim i skrivenim krovovima. Takva je odredba obuhvaćena izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja, donesenim na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. S ciljem zaštite prostora postroženi su uvjeti, pa je tako ograničena izgradnja bazena, smanjen postotak izgrađenosti parcela, povećana minimalna površina čestice za višeobiteljske kuće, priopćili su iz Općine.

U manjem dijelu korigirane su granice građevinskih područja naselja temeljem zahtjeva građana, kao i izdvojenih građevinskih područja sportsko-rekreacijske, gospodarske proizvodne ili ugostiteljsko-turističke namjene. Sve je, istaknuto je, učinjeno sukladno zakonskim mogućnostima te onima iz županijskog Prostornog plana.

 

U općinskom Prostornom planu uređenja - čiji je izrađivač pulska tvrtka Urban plan -  precizirane su, usto, odredbe za izgradnju pomoćnih objekata, kao i prometnica. Dodatno je limitirana izgradnja pomoćnih objekata na poljoprivrednom zemljištu.

Načelnik Vižinade Marko Ferenac nada se da će novi plan spriječiti preizgrađenost te doprinijeti održivom razvoju lokalne zajednice. „Prvenstveno se štiti prostor kao vrijedan prirodni resurs, pri čemu se nastojalo očuvati tradiciju i prirodno okruženje“, naglasio je Ferenac.

Istodobno su pokrenute i nove, pete izmjene i dopune Prostornog plana koje će se izrađivati u sustavu e-planovi. Za tu namjeu odoboreno je 30 tisuća eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, objavili su iz lokalne uprave.

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa